Mainos

Ryystätkö kerralla runsaasti vettä, jotta kehosi nesteytyisi? Ei kannattaisi

Vettä ei tulisi juoda liian suuria määriä kerralla. Tehokkainta olisi "tissuttelu", kertoo Mel-lehti.

Vesi on oiva janojuoma, ja moni kantaakin vesipulloa uskollisesti mukanaan päivän toimissa. Jos kippaat kitaasi puoli litraa vettä kerralla "nesteytyksen vuoksi", saatat toimia väärin, väittää kirurgina toimiva Leonard Smith.

– Vettä tulisi siemailla hitaasti, noin 60–90 millilitraa kerralla, pitkin päivää, Smith neuvoo.

Vertailun vuoksi: puolen litran vesipullossa on 500 millilitraa vettä, ja desilitrakin on sata millilitraa. 

Yli kolmen litran juominen päivän aikana on harvoin tarpeellista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus veden juomiselle on 1–1,5 litraa päivässä. 

Smithin mukaan liian nopea juominen voi johtaa kehon nesteiden laimentumiseen. Runsas vesi ei myöskään hyödytä kehoa, vaan keho hankkiutuu eroon ylimääräisestä vedestä mahdollisimman nopeasti. Suomeksi sanottuna joudut siis ramppaamaan vessassa.

Terve henkilö voi juoda 5–10 litraa vettä päivässä, jos juominen jakautuu usealle tunnille, mikäli munuaiset toimivat normaalisti; ne kyllä poistavat ylimääräisen veden. Suurten vesimäärien tai vaikkapa oluen juonti hyvin nopeasti voi kuitenkin aiheuttaa vaarallisen vesimyrkytyksen, johon liittyy vaarallinen hyponatremia. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Hyponatremiassa elimistön nesteet laimenevat, eli natriumpitoisuus laskee alle normaalin. Myös hidas juominen voi johtaa samaan lopputulokseen, jos ihmisellä on käytössään esimerkiksi tietyn tyyppinen lääke.

 

***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.