Rypsiöljy vai oliiviöljy? Asiantuntija vastaa

Suomalaisten on yleisesti ottaen parempi käyttää rypsi- kuin oliiviöljyä, kertoo ravitsemustieteen dosentti.

Rypsi- ja oliiviöljyllä on keskenään aika paljonkin eroa.

– Oliiviöljyn rasvasta 80 prosenttia on kertatyydyttämätöntä öljyhappoa, joka ei kuulu välttämättömiin omega-3- tai omega-6-sarjan rasvahappoihin. Rypsiöljystä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja on noin 60 prosenttia, mutta siinä on myös välttämättömiä rasvahappoja: 20 prosenttia omega-6-perheeseen kuuluvaa linolihappoa sekä noin kymmenen prosenttia omega-3-perheeseen kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Tässä mielessä rypsiöljy on erinomainen kasviöljy, Riitta Freese Helsingin yliopistolta selittää.

– Se, mikä on hyvä tai parempi, riippuu kuitenkin loppujen lopuksi aina ruokavalion kokonaisuudesta. Esimerkiksi Välimeren maissa välttämättömiä rasvahappoja tulee pähkinöistä ja lehtivihanneksista, joita on perinteisesti käytetty siellä paljon enemmän kuin Suomessa. Suomessa vihannesten ynnä muiden vastaavien kulutus on pienempää, joten rypsiöljy sopii täkäläiseen ruokavalioon paremmin.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Uutela kehottaa käyttämään öljyjä rohkeasti.

– Suomessa on viime vuosikymmeninä kannustettu ihmisiä hyvinkin niukkaan öljynkäyttöön. Sen ei tosiaankaan pitäisi olla niin. Jos ei ole painonnousuongelmaa, niin sitä, paljonko ruokaan laittaa öljyä, ei tarvitse edes pohtia, Uutela sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Makuja-ohjelmassa kerrottiin maaliskuussa 2010, minkälainen öljy sopii parhaiten paistamiseen ja minkälainen vaikka salaatinkastikkeeksi. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat