Kaupan hyllyillä on kymmeniä erilaisia oliiviöljyjä, joilla on keskenään suuria eroja. Kallein oliiviöljy ei automaattisesti ole paras vaihtoehto.
Pure-merkintä oliiviöljyn etiketissä
Viittaa jalostettuun öljyyn, josta on sen käsittelyprosessissa poistettu ne osat, jotka tuovat oliiviöljyyn öljymäisen maun. Toisin sanoen nämä oliiviöljyt maistuvat neutraalimmalta, ja niissä ei ole pistävää, öljymäistä aromia. Ne sopivat hyvin korkeassa lämpötilassa kokkaamiseen, esimerkiksi friteeraukseen ja grillaamiseen.
Extra light oliiviöljyt
Extra light ja light –oliiviöljyjen nimet eivät suinkaan viittaa öljyn kaloripitoisuuteen. Nämä oliiviöljyt ovat myös jalostettuja öljyjä, ja nimi kertoo tuotteen kevyestä mausta.
Olive Pomace Oil
Pomace tarkoittaa oliiviöljyn yhteydessä sitä, että öljy on valmistettu ylijääneistä oliivin siemenistä, kuorista ja hedelmälihasta sen jälkeen, kun oliiveista on ensin puristettu mehu parempaa öljyä varten.
Extra-Virgin –oliiviöljy
Tämä oliiviöljy on kallein ja myös tunnetuin ja suosituin oliiviöljy. Varma valinta oliiviöljyjä verratessa.
Asiantuntija apuna
Jos haluat panostaa oliiviöljysi valintaan, mene pieneen kauppaan, jossa voit kysyä myyjältä neuvoa valinnan tekemisessä. Hinta ei ole kaikki kaikessa tässäkään asiassa. Voit löytää todella edullisen ja juuri sinun kokkaamiskäytäntöihisi soveltuvan oliiviöljyn hyvän myyjän avustuksella.
Miltä hyvä oliiviöljy maistuu?
Kaikkein laadukkain oliiviöljy maistuu hedelmäiseltä. Hedelmäinen maku on myös yksi niistä vaatimuksista, joiden mukaan öljyä saa kutsua nimellä extra virgin. Öljyn tulisi tuoksua ja maistua luonnonraikkaalta tuotteelta, ei tunkkaiselta tai öljyiseltä.
