10 faktaa oliiviöljyistä – opi valitsemaan oikein!

Kaupan hyllyillä on kymmeniä erilaisia oliiviöljyjä, joilla on keskenään suuria eroja. Kallein oliiviöljy ei automaattisesti ole paras vaihtoehto.

Pure-merkintä oliiviöljyn etiketissä

Viittaa jalostettuun öljyyn, josta on sen käsittelyprosessissa poistettu ne osat, jotka tuovat oliiviöljyyn öljymäisen maun. Toisin sanoen nämä oliiviöljyt maistuvat neutraalimmalta, ja niissä ei ole pistävää, öljymäistä aromia. Ne sopivat hyvin korkeassa lämpötilassa kokkaamiseen, esimerkiksi friteeraukseen ja grillaamiseen.

Extra light oliiviöljyt

Extra light ja light –oliiviöljyjen nimet eivät suinkaan viittaa öljyn kaloripitoisuuteen. Nämä oliiviöljyt ovat myös jalostettuja öljyjä, ja nimi kertoo tuotteen kevyestä mausta.

Olive Pomace Oil

Pomace tarkoittaa oliiviöljyn yhteydessä sitä, että öljy on valmistettu ylijääneistä oliivin siemenistä, kuorista ja hedelmälihasta sen jälkeen, kun oliiveista on ensin puristettu mehu parempaa öljyä varten.

Extra-Virgin –oliiviöljy

Tämä oliiviöljy on kallein ja myös tunnetuin ja suosituin oliiviöljy. Varma valinta oliiviöljyjä verratessa.

Asiantuntija apuna

Jos haluat panostaa oliiviöljysi valintaan, mene pieneen kauppaan, jossa voit kysyä myyjältä neuvoa valinnan tekemisessä. Hinta ei ole kaikki kaikessa tässäkään asiassa. Voit löytää todella edullisen ja juuri sinun kokkaamiskäytäntöihisi soveltuvan oliiviöljyn hyvän myyjän avustuksella.

Miltä hyvä oliiviöljy maistuu?

Kaikkein laadukkain oliiviöljy maistuu hedelmäiseltä. Hedelmäinen maku on myös yksi niistä vaatimuksista, joiden mukaan öljyä saa kutsua nimellä extra virgin. Öljyn tulisi tuoksua ja maistua luonnonraikkaalta tuotteelta, ei tunkkaiselta tai öljyiseltä.

Hyvä oliiviöljy voi myös olla hiukan pippurinen ja hapan.

Pullojen ulkonäkö auttaa valinnassa

Saatat yllättyä tiedosta, että oliiviöljyn pullon ulkonäöllä todella on merkitystä myös sen sisällön laatuun.

Vältä läpinäkyviä pulloja, ja pyri valitsemaan tummaan lasipulloon pakattu oliiviöljy. Tumma väri suojaa öljyä valolta ja auttaa pitämään tuotteen pidempään raikkaana.

Tarkista päiväys

Monissa extra virgin oliiviöljyissä on parasta ennen -päiväys ja parhaimmassa tapauksessa myös vuosi, jolloin öljyyn käytetyt oliivit on poimittu. Jos pullossa on tämä arvokas tieto, niin valitse se pullo, missä vuosi on tuorein. Oliiviöljy on valmistettu hedelmistä, eli oliiveista, jotka ovat parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen. Jos poimimispäivää ei löydy pullosta, niin kiinnitä erityistä huomiota parasta ennen -päiväykseen: se ei saisi olla aiemmin, kuin kahden vuoden päästä ostohetkestä.

Missä öljy oikein on tuotettu?

Oliiviöljyissä kuluttajia saatetaan hämätä erikoisilla pakkausmerkinnöillä. Epäilystesi pitäisi herätä, jos pullossa lukee alkuperämaan sijaan esimerkiksi ”Packed in Italy” (pakattu Italiassa) tai ”Bottled in Spain” (pullotettu Espanjassa). Tällainen epämääräinen merkintä viittaa siihen, että tuote on pakattu kyseisessä maassa, mutta itse oliivit tai jopa koko öljy on matkannut pitkän matkan jostain ihan muualta. Etsi sen sijaan oliiviöljyä, jonka pakkauksessa kerrotaan täsmälleen, mistä farmilta ja mistä päin maapalloa öljy on kotoisin.

Astetta hienostuneempaa oliiviöljyjen valikointia

Jos haluat ihastuttaa sukulaisia oliiviöljylahjoilla ja tiedoillasi annetusta öljystä, lue vielä nämä faktat:

Oliiviöljyt voidaan myös jakaa aikaisin poimittuihin ja myöhään poimittuihin kategorioihin (”Early Harvest” ja ”Late Harvest”). Aikaiset oliiviöljyt on valmistettu vihreistä oliiveista, jotka tuovat öljyyn erityisen pippurisen ja kirpeän maun. Myöhäiset öljyt taas on valmistettu kypsemmistä oliiveista, jotka maistuvat öljyssä kermaisempina, pähkinäisempinä ja miedompina vivahteina.

Kuten hyvät viinit, myös oliiviöljy voidaan valmistaa erilaisista oliivilajikkeista. Kuuluisia oliivilajikkeita ovat muun muassa Arbequina, Frantoio, Picual, Hojiblanca ja Koroneiki.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat