Mainos

"Ryöstöt tehdään bisnesperiaatteella"

Ruotsalaiset arvokuljetus -ja raharyöstöt alkavat muistuttaa yhä enemmän elokuvien käsikirjoituksia. Ryöstöjen määrä on myös huomattavasti suurempi kuin Suomessa tai jopa muissa Pohjoismaissa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Martti Lehti arvio, että Suomessa tällaiset yritykset saadaan pysäytettyä jo alkutekijöihinsä.

- Joissain törkeissä rikoksissa suomalaisen poliisin toiminta on selvästi Ruotsia tehokkaampaa. Suomessa erikoistuneiden liigojen syntyminen on saatu estettyä tehokkaasti, Lehti sanoo.

Tutkijan varovaisen arvion mukaan Ruotsissa on syntynyt erikoistuneita rikollisliigoja varsinkin entisen Jugoslavian maista tulleista.

- Osa ryöstöistä saattaa olla Jugoslavian sodan veteraanien tekemiä ja organisoimia. He ovat koulutettua ja kovaa porukkaa, Lehti arvelee.

Tutkijan mukaan on hyvin mahdollista, että rikolliset ovat asuneet Ruotsissa pitkäänkin, eivätkä he tule maahan vain ryöstöjä varten. Heillä on usein kuitenkin yhteyksiä muualle Eurooppaan.

Ryöstöt tehdään Lehden mukaan liikeyritysperiaatteella. Tutkimus -ja pophjatyö täytyy tehdä huolella, että saadaan selville, kuinka paljon tuottoa on odotettavissa.

- Tällaisten ryöstöjen toteutus helikoptereineen ja räjähteineen vaatii myös rahaa. Työtä ei kannata tehdä, jos odotettavissa ei ole kunnon tuottoja.

Lue myös:

Katso videot:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.