Ryöhähtääkö se uudelleen? Syksy jännittää korona-ajan uuvuttamia opettajia: "Kaikki opettajat eivät ole saaneet kesällä akkujaan ladatuksi"

Syksy jännittää korona-ajan väsyttämiä opettajia 7:25
Perustehtävään eli lasten ja nuorten opettamiseen on monen opettajan mielestä entistä vaikeampi keskittyä. 

Kesäloma ei välttämättä olekaan saanut opettajien ajatuksia pois poikkeusvuosista. Nyt mietityttää syksy, eikä oikein kukaan taida kaivata etäkoulua.

Opetusalan ammattiliitto OAJ pääsi keväällä sopuun kunta-alan sopimusneuvotteluissa. Vielä kesken ovat yksityisen opetusalan neuvottelut työehdoistaan. Kunta-alan neuvottelutulokseen ollaan opetusalalla tyytyväisiä, mutta rankka korona-aika etäkouluineen verotti monen opettajan jaksamista. 

– Emme tiedä ryöhähtääkö korona uudestaan syksyllä, mikä lisäisi kuormitusta. Olemme saaneet huolestuttavaa viestiä, että kaikki opettajat eivät ole saaneet kesällä akkujaan ladatuksi, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos

Opettajien jaksaminen on kyselyjen mukaan heikentynyt korona-ajan vuoksi. Työn koetaan myös sirpaloituneen: perustehtävään eli lasten ja nuorten opettamiseen on entistä vaikeampi keskittyä. Opettajapula iskee kipeimmin varhaiskasvatukseen.

– Riittämättömyyden tunne kuormittaa. Resurssipulan aiheuttama negatiivinen kierre johtaa pahimmillaan siihen, että työssä ei voi enää jatkaa, toteaa Lindroos.

OAJ ei kaipaa syksyyn etäkoulua.

– Etäkoulua eivät toivo vanhemmat, opiskelijat eivätkä opettajat. Se oli raskas eksperimentti [koettelemus], jonka jälkiä korjataan.

Yksi koronarajoitusten vakava seuraus oli lasten ja nuorten oppimisvaje, jota nyt yritetään kuroa umpeen.

OAJ vaatii lisää henkilöstöä

Jopa kuusi kymmenestä opettajasta on viime syksynä tehdyn kyselyn mukaan harkinnut alanvaihtoa. OAJ:lla ei kuitenkaan ole antaa lukuja siitä, kuinka moni opettaja on todellisuudessa vaihtanut alaa.

 Erityisopetusta tarvitsevien opiskelijoiden määrä on OAJ:n mukaan lisääntynyt huomattavasti verrattuna 10–15 vuoden takaiseen aikaan.

– Nyt alalle tarvitaan lisää henkilöstöä, opettajia ja erityisopettajia. Ryhmäkoot olisi saatava pienemmiksi, sanoo neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Suurin osa opettajista kuitenkin tuntee työssään tyytyväisyyttä. Tyytyväisimpiä opettajat ovat oloihinsa lukioissa ja yliopistoissa – myös esihenkilöt jaksavat alalla varsin hyvin.

Katso videolta opetusalan odotukset syksyyn!

Lue myös:

    Uusimmat