Ryhmänjohtajat viettivät "takapuolenläpsimispäivää" – alikersantille tuomio seksuaalisesta ahdistelusta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi parikymppisen alikersantin sakkorangaistukseen. Tuomiolauselman mukaan hän oli nimittänyt naispuolista alikersanttia "bitchiksi", kun tämä pyysi lopettamaan ahdistelun.

Miestä syytettiin palvelusrikoksesta, seksuaalisesta ahdistelusta ja kunnianloukkauksesta.

Mies oli fyysisessä harjoituksessa kommentoinut käsirautojen laittamista naispuoliselle alikersantille seksuaalisesti vihjaillen. Lisäksi hän oli heittänyt naista ruokalassa kurkulla otsaan ja toisessa yhteydessä viskannut hanhen ulosteella.

Sotilaallista järjestystä ja lakia rikkoivat lisäksi seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen, jota nainen kertoi kokeneensa. Alikersantti oli läpsinyt naista takapuolelle ja kosketellut hänen reisiään.

Läpsiminen jatkui

Tuomion perusteluiden mukaan yksikön ryhmänjohtajat olivat miespuolisen alikersantin aloitteesta viettäneet "takapuolenläpsimispäivää", jolloin ryhmänjohtajat olivat toisiaan runsaasti läpsineet.

Mies oli lukenut aiheesta netistä ja pitänyt sitä hauskana ideana.

Ahdistelun kohteeksi joutuneen naisen mukaan läpsiminen kuitenkin jatkui seuraavalla viikolla. Nainen oli pyytänyt alikersanttia lopettamaan loukkaavan ja vastenmielisen tuntuisen toiminnan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kun nainen pyysi lopettamaan, mies oli nimittänyt häntä "bitchiksi".

Teot tapahtuivat viime vuoden syyskuun ja lokakuun välisenä aikana Kirkkonummella. Niitä todistivat muut paikalla olleet varusmiehet. 

Käytöksessä parannettavaa

Mies kiisti kaikki syytteet. Osan teonkuvauksista hän myönsi, mutta kuittasi ne leikkimieliseksi kiusoitteluksi.

Alikersantti oli myös todennut, että hänen käytöksessään olisi ollut parannettavaa.

Oikeus piti naispuolisen alikersantin kertomuksia johdonmukaisina ja tarkkoina. Niitä puolsivat myös todistajien lausunnot.

Oikeuden mukaan miehen käytös ei ollut sellaista, mitä sotilaalliselta ryhmänjohtajalta edellytetään. Parikymppinen mies tuomittiin käräjillä 25 päiväsakkoon palvelusrikoksesta, seksuaalisesta ahdistelusta ja kunnianloukkauksesta.

Sakoista, oikeus- ja asianajokuluista sekä kärsimyskorvauksista koitui alikersantille maksettavaa noin 3 200 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat