Mainos

Ruskamatkailijoita odottaa karu näkymä Lapissa – sienitauti pudotti lehdet etuajassa

1:00

Matkailijoita odottavat jo nyt Lapissa lehdettömät puut, kun sienitauti on pudottanut etuajassa koivuista lehdet.

– Sateisen ja viileän kesän seurauksena sienitauti on levinnyt laajalti Pohjois-Suomen koivuihin. Tämä koivunruoste-niminen tauti leviää – ikävä kyllä – vuosi vuodelta yhä laajemmalle, vahvistaa Luonnonvarakeskuksen dosentti Risto Jalkanen.

Jalkasen mukaan tauti iskee pahiten ruskapuulajeihin tuntureiden hies- ja vaivaiskoivuihin.

– Osa rauduskoivusta on toistaiseksi säästynyt taudilta. Sienitaudin tunnistaa lehtien alapinnalla olevista oransseista itiöistä, jotka näkyvät hyvin tummassa vaatteessa, kuvailee Jalkanen.

Saariselällä Hotelli Kakslauttasen toimitusjohtaja Jussi Eiramo vahvistaa tutkijan tiedot. Hän on katsellut alueella ruskaa 43 vuoden ajan.

– Vastaavaa ei ole koskaan ennen nähty täällä Saariselän alueella. Koivusta lähti lehdet pois jo elokuun lopulla. Koivunlehtiruskaa ei ollut siis ollenkaan, ja tässä laajuudessa tämä oli ensimmäinen kerta täällä. 

Eiramon mukaan matkailijat ovat harmitelleet tilannetta mutta todenneet, että luonnonilmiöille ei voi mitään.

Etelässä kaupungeissa paras ruska

Jalkasen mukaan myöskään Etelä-Suomen puut eivät ole täysin säästyneet taudeilta.

– Etelä-Suomessa lehtiä koivuista ovat vieneet laikkutaudit kuten pilkku-ja ruskotauti. Etelässä ruskaa voi nähdä kuitenkin muissa puulajeissa kirkkaina väreinä. Mainitsen esimerkiksi vaahteran. Ei tämä täysin lohdutonta ole, sillä etelässä on paljon vieraslajikkeita, joissa ruska näkyy kirkkaina väreinä.

Eikä tilanne Lapissakaan aivan toivoton ole.

– Lapissakin on näinä aikoina luvassa maaruska, joka näkyy hienosti kanervassa ja riekonmarjoissa. Haapasoilla ruskan värejä voi nähdä heinämaisissa kasveissa kuten erilaisissa sarakasveissa, lohduttaa Jalkanen ruskamatkailijoita.

Jalkanen paljastaa lopuksi vastauksen kaikkien matkailijoiden huulilla olevaan kysymykseen.

– Paras ruska-aika on kaikkien tiedossa ihan tarkalleen. Jos haluaa olla varma, että ensi vuonna näkee sen upeimman ruskan, kannattaa tulla Lappiin 10. syyskuuta kello 8.00*. Tämä kelloaika on yleisesti tunnettu aika, jonka on todennut kymmeniä vuosia Lapissa toiminut matkailuyrittäjä, päättää Jalkanen.

Oikaisu 21.9. klo 13: Jalkasen mainitsema matkailuyrittäjä on Kakslauttasen toimitusjohtaja Jussi Eiramo, joka täsmentää parhaan ruska-ajan päivämäärää. Upein ruska on vuosisatoja vanhan tiedon mukaan 13. syyskuuta kello 14. Tosin ruska pysyy upeana elokuun lopulta syyskuun kolmelle ensimmäiselle viikolle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.