Paras ruska-aika tiedetään tunnin tarkkuudella – "Jotkut menevät siitä ihan sekaisin"

1:00

Lappi hehkuu tällä hetkellä upeissa väreissä. Vuosittain useat matkaajat ajoittavat reissunsa pohjoiseen juuri näihin aikoihin, jotta he näkisivät luonnon upeissa ruskean, vihreän ja punaisen sävyissä. 

Vaikka pohjoisessa leviävä sienitauti viekin lehdet koivuista ja täten hienoimman terän tämän vuoden ruskasta, muistuttaa Luonnonvarakeskuksen dosentti Risto Jalkanen, että ruska on jokaisen katsojan silmissä.

– Perinteisesti paras ruska Lapissa on syyskuun toisella viikolla ja Länsi-Lapissa kolmannella viikolla. Ruska-aika kestää 4-5 viikkoa, lisää Jalkanen.

Paras ruska-aika tiedetään tunnilleen

Paras ruska-aika on kaikkien tiedossa ihan tarkalleen.

Jos haluaa olla varma, että ensi vuonna näkee sen upeimman ruskan, kannattaa tulla Lappiin 13. syyskuuta, sanoo hotelli Kakslauttasen toimitusjohtaja Jussi Eiramo

– 13. syyskuuta ja kello 14. Tätä on kerrottu sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan. Tämä hetki on lumoava, luonto suorastaan hehkuu. Jotkut menevät siitä ihan sekaisin – ja tämä koskee niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia turistejakin.

Värejä myös taivaalla

Tosin 43 vuoden ajan ruskaa Saariselän alueella katsonut Eiramo muistuttaa, että ruska pysyy upeana elokuun lopulta syyskuun lopulle saakka.

– Me yrittäjät odotamme tästä syksystä ja talvesta hyvää sesonkia. Kysyntää on paljon, suorastaan ennennäkemättömästi.

– Tosin puutteellisten ja hintavien lentoyhteyksien vuoksi monet vieraat jäävät tulematta, mikä harmittaa, Eiramo sanoo. 

Vaikka ruska ei tänä vuonna olekaan sienitaudin vuoksi ollut loistokkaimmillaan, on matkailijat saaneet nauttia muista upeista luonnonilmiöistä.

– Täällä on ollut upea revontulisyksy. Ensimmäiset kunnon revontulet nähtiin 23. elokuuta ja siitä kaksi viikkoa oli kirkkaita öitä, Eiramo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja