Ruotsista voi tulla ensimmäinen maa ilman käteistä rahaa – käteisen käytön arvioitu loppuvan 24. maaliskuuta 2023

Katoaako käteinen 7:40

Videolla keskustellaan käteisen käytön tilanteesta Suomessa.

Ruotsissa ­käteistä vastaanottavien kauppiaiden ­määrä voi puolittua 2023 mennessä. Riksbankenin mukaan käteisen käytön lopettamisesta ei ole tehty minkäänlaista viranomaispäätöstä.

Ruotsissa käteisen käyttö hupenee ainutlaatuisen nopeaa vauhtia. Liikkeellä olevien seteleiden ja kolikoiden määrä on pudonnut alle puoleen siitä, mitä se oli vuonna 2007.

Tekninen kehitys tekee maksamisesta helpompaa ja tehokkaampaa. Samaan aikaan käteisen käsittelyn kustannukset nousevat.

Julkisuudessa on esitetty erilaisia ennusteita siitä, milloin Ruotsista tulee kokonaan ilman käteisestä toimiva yhteiskunta. Arviot vaihtelevat vuodesta 2023 vuoteen 2030.

Tukholmassa käteistä käyttävät turistit

Tukholman keskustassa, kahvila Piccolinon kassalla työskentelevä Liliana Kakas kertoo, että suurin osa käteistä käyttävistä on turisteja.

– Ruotsalaiset haluavat maksaa kymmenen kruunun kahvinkin kortilla, sanoo Kakas.

Tukholman Kuninkaallisen teknillisen yliopiston (KTH) ja Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulun tutkimuksessa käteisen kuolemalle annettiin jopa päivämäärä: 24. maaliskuuta 2023.

– Tuolloin kauppiaiden kulut ja kannattavuus käteismyynnistä tulevat olemaan yhtä korkeat. Sen jälkeen keskiverto kauppias ei tee enää voittoa käteismyynnillä, sanoo tutkimusta vetänyt tutkija Niklas Arvidsson.

Ruotsilla on mahdollista olla ensimmäinen maa maailmassa, joka ei käytä lainkaan käteistä.​​​​​​​

Käteinen Ruotsissa

Liikkeellä olevan käteisen ja nostoautomaattien määrä laskee ­Ruotsissa kovaa vauhtia.

Vuonna 2007 liikkeessä olevien ­seteleiden ja kolikoiden arvo oli 112 miljardia kruunua, nyt enää runsaat 50 miljardia kruunua.

97 prosenttia ruotsalaiskauppiaista ottaa yhä vastaan käteistä. Vuoteen 2025 mennessä määrän uskotaan putoavan puoleen.

Seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta haluaa, että käteinen ­säilyy ­yhtenä maksuvälineenä myös ­tulevaisuudessa, selviää pankkiautomaatteja hallinnoivan Bankomatin alkuvuonna teettämästä ­Sifo-kyselystä.

– On vaikea sanoa, olemmeko ensimmäisiä, mutta käteisen käyttö vähenee hyvin nopeasti, Arvidsson sanoo.

– Datavälittäjien mukaan ruotsalaiskauppiaista 97 prosenttia ottaa yhä vastaan käteistä, mutta vuoteen 2025 mennessä määrä putoaa puoleen. Uskomme, että kehitys voi edetä nopeamminkin.

Osa kauppiaista kieltäytyy jo käteisestä

Jotkut kauppiaat kieltäytyvät jo nyt käteismaksuista. Arvidssonin mukaan ensimmäiset kokeilijat saavat kritiikkiä asiakkailta ja mediassa.

– Kun prosessi etenee, kauppiaiden on helpompi seurata toisia. Käteisestä luopumiselle tulee myös koko ajan enemmän taloudellisia perusteita, kun sen käsittelyn kustannukset nousevat.

Arvidssonin mukaan tutkimukset osoittavat myös, että kauppiaiden myynti nousee, kun he ottavat maksuja vastaan kortilla käteisen sijaan.

– Kuluttajat yksinkertaisesti ostavat enemmän maksaessaan sähköisesti.

"Viranomaiset eivät ole tehneet päätöstä, että käteisestä luovuttaisiin"

Ruotsin keskuspankin Riksbankenin viestintäjohtaja Tomas Lundberg ei usko ennusteisiin, joiden mukaan käteisen käyttö loppuu Ruotsissa kokonaan jo lähivuosina.

– Se ei pidä paikkaansa. Riksbanken tai kukaan muukaan viranomainen ei ole tehnyt päätöstä, että käteisestä luovuttaisiin yhteiskunnassa.

– Meidän näkemyksemme on, että käteinen säilyttää paikkansa lähitulevaisuudessa, mutta sillä on ehkä vain marginaalinen merkitys maksutapana.

Tekninen kehitys helpottaa maksamista ja laskee kustannuksia. Lundberg pitää kuitenkin hyvänä, että ihmisillä on vaihtoehtoja.

– On tärkeää, ettei kehitys etene liian nopeasti, ettei käy niin, että käteisellä maksavat ihmiset jäävät kehityksen ulkopuolelle.

Tulevaisuus huolestuttaa

Lundbergiä askarruttaa myös se, kuinka haavoittuva yhteiskunnasta tulee tilanteissa, joissa sähköiset maksut eivät toimikaan normaalisti.

Riksbankenin pääjohtaja Stefan Ingves kirjoitti aiheesta huolestuneen debattiartikkelin Dagens Nyheteriin helmikuussa. Ingves varoitti riskeistä kriisitilanteissa, kun maksuliikenne siirtyy kaupallisten toimijoiden haltuun.

Arvidsson jakaa huolen.

– Tänä päivänä yli 70 prosenttia maksuista tehdään kortilla. Jos yksi järjestelmä dominoi voimakkaasti ja sitten pettää, on suuri riski, että toimivan vaihtoehdon löytämisestä tulee ongelma, jos käteinen katoaa.

Lue myös:

    Uusimmat