Ruotsista kajahti – vaativat norjalaisvoittajan hylkäämistä Salpausselällä: "Ei epäilystäkään"

Upea hetki Salpausselällä: Kerttu Niskanen lohduttaa sprintticupin voittotaiston hävinnyttä Nadine Fähndrichiä 0:36
Katso videolta Kerttu Niskasen upea ele lauantain sprintin jälkeen.

Norjan Anne Kjersti Kalvå hiihti voittoon maastohiihdon maailmancupin naisten 20 kilometrin kisassa sunnuntaina. Ruotsissa vaaditaan kuitenkin norjalaisen hylkäystä, sillä hän olisi hiihtänyt vapaata hiihtotapaa perinteisen kilpailussa.

Kalvå nappasi uransa ensimmäisen maailmancup-voiton ennen toiseksi tullutta Ruotsin Jonna Sundlingia. Ruotsin Viaplayn asiantuntijana toimiva Teodor Peterson näki Kalvån suorituksessa sääntörikkomuksen.

– Hän käyttää sekä oikeaa vasenta jalkaa luvatta. Kalvå luistelee oikealla, vasemmalla, oikealla. Näin hän saa aukon, joka on ratkaiseva tässä kilpailussa. Hän tekee jotain, mikä ei ole sallittua, Peterson totesi.

– Se on mielestäni päivänselvä hylkäys. Siitä ei ole epäilystäkään, että hän tekee sääntörikkomuksen. Siitäkään ei ole epäilystä, että se vaikuttaa lopputulokseen. Silloin se on hylkäys, jos tarkastellaan sääntökirjaa, Peterson jatkoi.

Kalvå ei itse osaa sanoa, että toimiko hän väärin.

– Se ei ole ainakaan mitään sellaista, mitä olisin tehnyt tietoissesti. Yritin vain päästä hyvin mutkasta. Olin nähnyt, että muilla oli ongelmia siinä, joten yritin käyttää sen hyödykseni, Kalvå kertoi kisan jälkeen.

Ruotsin valmentaja Stefan Thomsonin mielestä tilanne on kyseenalainen.

– Näyttää siltä, että hän luistelee, mutta minun täytyy nähdä lisää kuvia, Thomson sanoi.

Norjalaisvalmentaja Stig Rune Kveen ei usko Kalvån syyllistyneen sääntörikkomukseen.

– Anne Kjersti ei toiminut kenenkään meidän mielestä väärin, Kveen totesi.

Kilpailun tuomaristo vahvisti myöhemmin, että tapahtuma on tutkinnassa. Se ei kuitenkaan tullut lopputulokseen, että Kalvå hylättäisiin, joten lopputulokset pysyvät samana.

Kilpailun kolmas oli Saksan Katharina Hennig. Paras suomalainen oli Kerttu Niskanen, joka sijoittui kuudenneksi ja varmisti samalla distanssicupin voiton.

Lue myös:

    Uusimmat