Ruotsin sopupelillä karu seuraus – Norjan hiihtolegendalta paljonpuhuvaa tekstiä: "Tuloksen manipuloimista"

Upea hetki Salpausselällä: Kerttu Niskanen lohduttaa sprintticupin voittotaiston hävinnyttä Nadine Fähndrichiä 0:36
Katso videolta: Kerttu Niskaselta nähtiin upea ele Salpausselän kisoissa.

Maastohiihdon maailmancupin lauantain naisten sprintissä koettiin erikoinen tilanne, kun Ruotsin Moa Ilar päästi maannaisensa Maja Dahlqvistin ohi välierässä. Dahlqvist paineli lopulta sprintticupin voittoon. Nyt sanaisen arkkunsa on avannut myös olympiavoittaja ja maailmanmestari Norjan Martin Johnsrud Sundby.

Dahlqvist taisteli lauantaina tiukasti sprintticupin voitosta. Puolivälierässä näytti jo siltä, että voitto karkaa ruotsalaisen sauvan rikottua, mutta pelastavana enkelinä toimi maannainen Moa Ilar, joka päästi Dahlqvistin ohitseen. Ilarin temppu johti kisan jälkeen hylkäykseen, syynä epäurheilijamainen käytös.

Ilar kertoi kilpailun jälkeen Expressenille, että oli itsestäänselvä asia päästää Dahlqvist ohi. Tuomariston edessä hän kertoi luulleensa, että takana oli tapahtunut kolari ja hän olisi ollut osallisena Dahlqvistin sauvan hajoamiseen, eikä halunnut siksi pilata tämän päivää. Dahlqvist itse yllättyi Ilarin hylkäyksestä.

– Tuntuu mielestäni oudolta. Se ei ole mielestäni oikein. Ei ole ensimmäinen kerta, kun noin tapahtuu. Se riippuu kuinka sitä tarkastelee. Yhtenä päivänä olemme joukkue ja toisena meidän ei pidä hiihtää joukkueena. En tiedä, mitä sanoa, Dahlqvist totesi.

Dahlqvist paljasti Ruotsin Viaplaylle, että Ilarille on luvassa iso prosentti lauantain sprintistä saamastaan bonuksesta. Sprintticupin kokonaisvoiton viime metreillä hävinnyt Sveitsin Nadine Fähndrich oli hyvin pettynyt kilpailun jälkeen.

– Hänellä (Dahlqvist) on ympärillään vahva joukkue. Asia on vain niin ja minä olen pienemmästä maasta. Halusin voittaa minulle ja joukkueelle. Se oli joukkueen taktiikka. Ruotsilla on iso joukkue ja he tekivät töitä toistensa puolesta. En tiedä, olisinko tehnyt samoin, Fähndrich sanoi SVT:lle.

Neljä maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa urallaan voittanut Sundby ei ollut innoissaan ruotsalaisten taktiikasta.

– Jos tämän vie liian pitkälle, niin on se tuloksen manipuloimista. Minun on pakko tunnustaa, että se näyttää mielestäni hiukan oudolta. Se on todellista uskollisuutta. En muista, että olisin koskaan nähnyt mitään vastaavaa maastohiihdossa, Sundby sanoi Norjan Viaplayn lähetyksessä.

Maastohiihdon maailmancup huipentuu sunnuntaina, kun hiihdetään 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu.

Katso pääkuvan videolta Kerttu Niskasen upea ele Salpausselän kisoissa. Alla olevalla videolla Krista Pärmäkosken tunteikas haastattelu lauantain sprinttien jälkeen.

Krista Pärmäkoski murtui Salpausselän kisoissa – taustalla rakkaan koiran poismeno 1:58

Lue myös:

    Uusimmat