Kerttu Niskanen historialliseen saavutukseen! Jessie Diggins vailla mahdollisuuksia

Näin Kerttu Niskanen kommentoi uransa komeinta maailmancup-saavutusta – haastattelun loppuun mestarin juhlahuuto 6:38
Näin Kerttu Niskanen kommentoi uransa komeinta maailmancup-saavutusta – haastattelun loppuun mestarin juhlahuuto.

Maastohiihdon maailmancup huipentuu sunnuntaina Lahden Salpausselällä 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailuihin. Kerttu Niskanen hiihti kisassa viidenneksi, suomalainen varmisti samalla maailmancupin distanssicupin voiton. Niskanen on toinen suomalaisnainen, joka voittaa distanssicupin. Viimeksi voittoa juhlittiin kaudella 2007-2008, jolloin Virpi Kuitunen oli ykkönen.

Ensimmäiset väliaikapisteet hiihdettiin isossa ryppäässä ja harvenemista alkoi näkyä kierroksen loppupuolella. Ensimmäisen viiden kilometrin lenkin jälkeen pääjoukossa oli mukana reilut 30 hiihtäjää. Suomalaisista mukana ryhmässä olivat Anne Kyllönen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo ja Niskanen, joka keräsi kisassa täydet pistepotit molemmista bonusetapeista.

Niskasen kanssa distanssicupin kokonaisvoitosta taistellut Yhdysvaltojen Jessie Diggins oli vaikeuksissa, mutta pystyi pysymään 8,4 kilometrin kohdalla kahdeksan sekunnin päässä kärkipaikkaa pitäneestä suomalaisesta (Niskanen).

Toisen kierroksen jälkeen pääryhmässä oli mukana 24 hiihtäjää. Kolmannen kierroksen edetessä hiihtäjiä putosi joukosta pois ja myös Diggins putosi kärkiryhmän taistosta. Niskanen, Ruotsin Ebba Andersson ja Saksan Katharina Hennig rykäisivät bonusetapin jälkeä eroa muihin. Jahtaava ryhmä sai kuitenkin kolmikon kiinni.

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin seitsemän hiihtäjän kärkiryhmässä. Norjan Heidi Weng sai vielä otettua ryhmän kiinni. Diggins oli viimeisellä kierrokselle lähdettäessä sijalla 20 ollen vajaan puoli minuuttia kärkeä perässä. 17,5 kilometrin kohdalla ryhmästä olivat pudonneet Pärmäkoski ja Weng.

Viimeiselle väliaikapisteelle ennen maalia tultiin tasaisissa merkeissä. Kilpailun ratkaisu nähtiin vasta loppumetreillä, kun Norjan Anne Kjersti Kalvå pääsi irtaantumaan muista ja hiihti voittoon. Kisan kakkonen oli Ruotsin Jonna Sundling. Pärmäkoski tuli maaliin kahdeksantena ja Anne Kyllönen kymmenentenä.

Muista suomalaisista Johanna Matintalo oli 14:s, Eveliina Piippo 17:s, Emmi Lämsä 42:s, Vilma Ryytty 43:s, Oona Kettunen 44:s, Anni Kainulainen 45:s, Elsa Torvinen 47:s, Rebecca Immonen 49:s ja Tiia Olkkonen 50:s.