Mainos

Ruotsissa useita hyökkäyksiä virkavaltaa vastaan – poliisin kotia ammuttiin automaattiaseella yli 20 kertaa

Eri puolilla Ruotsia hyökättiin viikonlopun aikana peräti neljä kertaa poliisia vastaan.

Aftonbladet kertoo, että Västeråsissa ammuttiin automaattiasella yli 20 laukausta kohti poliisin kotitaloa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sisällä ollut poliisi ja hänen perheensä eivät loukkaantuneet. Teosta otettiin kiinni 20-30 -vuotias mies, jota epäillään murhan yrityksestä.

Växjössä Etelä-Ruotsissa poliisiasemalta hajosi useita ikkunoita kahdessa paukkupommin räjähdyksessä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Poliisiasemalla ei ole öisin miehitystä, eikä kukaan loukkaantunut. Poliisi sai hälytyksen tapahtumista ulkopuoliselta. Asiasta kertoo Smålandsposten.

Kinnassa Göteborgista kaakkoon heitettiin kivi poliisiaseman lasioven läpi ja Vännasin kunnassa Uumajan lähellä Länsipohjassa heitettiin kivi poliisiaseman ikkunan läpi.

Växjön paukkupommeja sekä Kinnan ja Vännasin kivienheittotapauksia tutkitaan vahingontekoina.

Pääministeri tuomitsi tiukasti väkivallan

Poliisien kohtaama väkivalta on viime aikoina noussut Ruotsissa puheenaiheeksi. Kesäkuussa julkaistun poliisien etujärjestön teettämän kyselytutkimuksen mukaan neljä kymmenestä ruotsalaispoliisista on työssään kohdannut uhkaamista, väkivaltaa tai häirintää. Seitsemän kymmenestä poliisista on kokenut väkivallan uhan lisääntyneen viimeisen kahden vuoden aikana.

Pääministeri Stefan Löfven on seurannut viimeaikaisia hyökkäyksiä. Hän tuomitsee poliisiin kohdistuvan väkivallan tiukoin sanoin.

– Tämä on järkyttävää. Tämä on hyökkäys poliisia, oikeuslaitosta ja koko demokratiaamme vastaan. Poliisin tulisi saada koko yhteiskunnan tuki. Meidän on näytettävä, että olemme yhteiskuntana huomattavasti vahvempia kuin järjestäytynyt rikollisuus. Meidän on oltava kovia kuin kivi murskatessamme järjestäytyneen rikollisuuden, Löfven sanoi Aftonbladetissa.

Sosiaalidemokraatteja edustava Löfven sanoo, että hallitus ottaa esiin poliisin määrärahojen korotuksen ja sekä rangaistusten koventamisen, erityisesti ampuma-aserikoksista.

Opposition maltillinen kokoomus on jo aiemmin esittänyt vankeusrangaistusten pidentämistä jengirikollisuudesta ja poliisia vastaan suunnatusta väkivallasta.

"Etsin vaimosi ja raiskaan hänet"

Tutkimuksen mukaan yleisimpiä poliisin kohtaamia väkivallan muotoja ovat muun muassa väkivaltainen vastustaminen, kivien ja pullojen heittely sekä ilotulitteiden käyttäminen poliisia vastaan. 

Poliisit ja näiden perheet kohtaavat myös uhkailua sosiaalisessa mediassa.

– Leikkaan kurkkusi auki! Etsin vaimosi ja raiskaan hänet!

– Haluatko kuulan kalloosi?

Tutkimukseen haasteltiin 2061 poliisien ammattiliiton työikäistä jäsentä internetissä. Poliisit kertoivat kokemuksistaan nimettöminä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.