Ruotsissa nyt enemmän miehiä kuin naisia - Syynä tietysti maahanmuutto mutta myös se, että ruotsalaismiehillä pyyhkii hyvin

Ihmisväestöissä naisia tapaa olla enemmän kuin miehiä. Poikia syntyy enemmän, mutta osuudet kääntyvät iän karttuessa luonnostaan toisin päin. Ruotsissa on nyt tapahtunut käänne: Ensimmäistä kertaa sitten väestötilastoinnin alkamisen vuonna 1749 Ruotsissa on enemmän miehiä kuin naisia.

Käännekohta nähtiin maaliskuussa 2015. Tuolloin miesten osuus nousi 277 henkilöllä naisia suuremmaksi. Nyt ero on jo 12 000. Täysin ennenkuulumatonta tällainen keikaus ei toki ole. Norjassa kehitys on ollut samansuuntaista, ja Britanniassa on laskettu käyvän samoin muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Moni arvaa oikein, että taustalla on maahanmuutto. Ruotsi on ottanut vastaan suuren määrän turvapaikanhakijoita tuoreimman maahanmuuttokriisin aikana, ja heistä valtaosa on miehiä. Uutistoimisto AP:n mukaan Ruotsiin tuli viime vuonna 35 000 alaikäistä poikaa.

Ruotsalaisten eliniät tasa-arvoisempia kuin suomalaisten

Maahanmuutto ei kuitenkaan yksin riitä selittämään muutosta. Esimerkiksi Venäjällä miehiä on vain 86,8 sataa naista kohden. Esimerkiksi Suomessa vastaava luku on 96 miestä sataa naista kohden. 

Venäjän miesten aliedustus sukupuolijakaumassa on maailmanlaajuisestikin kärkikastia, ja samantyyppinen tilanne on monissa entisen Neuvostoliiton maissa. Se johtuu ensisijaisesti alkoholista ja elintavoista ja toissijaisesti sodista ja väkivallasta. Näin suurta eroa ei kurottaisi umpeen rajullakaan maahanmuutolla. Jotta Venäjän sukupuolijakauma kääntyisi maahanmuutolla, maahan pitäisi tulla yli 20 miljoonaa miestä.

Ruotsin käänteen taustalla onkin keskeisesti se, että ruotsalaiset miehet elävät poikkeuksellisen hyvin ja terveesti muiden maiden verrokkeihinsa nähden. Miesten ja naisten osuudet ovat jo pitkään olleet lähes tasan - luokkaa 98/100. 

Perinteinen käsitys miesten lyhemmästä eliniästä alkaakin Ruotsissa olla kyseenalaisempi kuin koskaan ennen. Ruotsissa miehet elävät vain 3,4 vuotta naisia vähemmän, ja ero pienenee koko ajan. Vielä pidemmällä on Islanti jossa ero on vain kolme vuotta. Tällaisiin lukuihin Suomella on vielä matkaa - täällä eroa on noin kuusi vuotta. 

Nyt sosiaalitieteilijät pohtivat, miten miesten yliedustus tulee vaikuttamaan Ruotsin yhteiskuntaan. Miehiä on enemmän myös esimerkiksi Kiinassa, mutta siellä myös tasa-arvotilanne ja yhteiskunnan ongelmat ovat niin syvästi erilaisia, ettei maita voi järkevästi verrata toisiinsa.

Lähteet: Associated Press, NYMAG.com,  YK World Population Prospects 2015

Lue myös:

    Uusimmat