Ruotsissa Nato-keskustelun ytimessä on Suomi – MTV:n Lumikero: “Kaikki toteavat, että pikatietä ei ole”

Ruotsissa Nato-keskustelun ytimessä on Suomi – Lumikero: “Kaikki toteavat, että pikatietä ei ole” 3:06
Katso millaista on Nato-keskustelu Ruotsissa

Ruotsin johdossa ei haluta ilmaista halua Nato-jäsenyyteen Suomen ohi, sanoo Kari Lumikero.

MTV Uutisten Skandinavia-avustaja Kari Lumikero kertoo, että Ruotsissa Nato-keskustelu on vilkasta, mutta yksimielisyyttä ei ole syntynyt.

Ruotsin pää-, ulko- ja puolustusministeri ovat Lumikeron mukaan sanoneet, että jos Ruotsi ilmaisisi halunsa liittyä Natoon, se heikentäisi Suomen asemaa.

– Täällä todetaan laajasti, että Ruotsin ja Suomen tulee marssia tässä tärkeässä asiassa yhtäaikaisesti, niin ettei käy kuin EU-kuviossa aikanaan, Lumikero avaa.

Ruotsissa kahtiajako

Lumikeron mukaan Ruotsissa ollaan kahdessa eri leirissä.

Gallupien mukaan ennen Venäjän hyökkäystä kolmannes ruotsalaisista oli Nato-jäsenyyden puolella ja kolmannes sitä vastaan. Niin ikään kolmanneksella ei ollut mielipidettä asiasta.

– Tapahtumien myötä kannattajien joukko on kasvanut, Lumikero kertoo.

– Politiikan puolella demareiden ja vihreiden hallitus on tämänkin kriisin aikana sanonut, että mitään hötkyilyä tässä ei tehdä, Lumikero jatkaa.

Sen sijaan Suomen Kokoomusta vastaava Moderaterna on Ruotsissa liputtanut Nato-jäsenyyden puolesta. Moderaterna on Ruotsin suurin oppositiopuolue.

Samaa mieltä ollaan kuitenkin aikataulusta.

– Kaikki toteavat tässä vaiheessa, että mitään tällaista pikatietä, nopeaa ratkaisua tälle tilanteelle ei näillä näkymin ainakaan ole, Lumikero sanoo.

Lumikero arvioi, että Ruotsissa kysymys Nato-jäsenyydestä tulee ajankohtaiseksi vasta syksyllä, mahdollisesti Ruotsin syyskuun vaalien jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat