Ruotsissa jo yhdeksällä lapsella epäillään mystistä maksatulehdusta – myös THL tarkkailee

Pienillä, aiemmin terveillä lapsilla on havaittu eri puolilla maailmaa vakavia maksatulehduksia eri puolilla maailmaa. Taudin syyt eivät ole selvillä.

Poikkeuksellista on, että yleisimpiä maksatulehduksen aiheuttajaviruksia, eli hepatiitti A, B, C, D tai E -viruksia ei heillä havaittu.

Iso-Britanniassa toistasataa tapausta, epäilyjä myös Ruotsissa

Maksatulehduksia eli hepatiitteja on havaittu lapsilla eri puolilla maailmaa. Ruotsi kertoo, että maassa on havaittu viime vuoden lopun ja tämän vuoden huhtikuun välillä yhdeksän epäiltyä vastaavaa tapausta. Toukokuun alussa Britannian viranomaiset kertoivat yli 160 todetusta tapauksesta. WHO taas kertoo, että huhtikuun loppupuolelle mennessä Espanjassa ja Israelissa on todettu yli kymmenen tapausta. Tapauksia on muista Pohjoismaista havaittu ainakin Tanskassa ja Norjassa.

Mediuutisten haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan pienten lasten hepatiittien lisääntymistä ei ole havaittu Suomessa. Asiaa kuitenkin tarkkaillaan.

Isossa-Britanniassa 11 lasta on jo saanut maksasiirteen taudin takia. Yksikään ei ole kuollut

Liittyykö tavalliseen virustartuntaan?

Tällä hetkellä selvitetään, voiko ilmiö liittyä adenovirukseen ja sen leviämiseen. Viruksella ei ole aiemmin havaittu olleen yhteyttä tällaiseen ilmiöön. Nyt selvityksessä ovat esimerkiksi se, liittyykö ilmiö adenoviruksen vähäisempään leviämiseen lasten keskuudessa koronaepidemian aikana, muuttuneeseen adenoviruskantaan tai jo sairastettuihin koronavirustartuntoihin. Koronarokotteella ei vaikuta olevan yhteyttä asiaan, sillä valtaosa sairastuneista lapsista ei ole rokotusta saanut.

Adenovirus aiheuttaa THL:n mukaan tavallisimmin hengitystieinfektioita. Se leviää helposti pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa. Sen leviämistä ehkäistään hyvällä käsihygienialla.

WHO toteaa itse tiedotteessaan viime kuulta, että ei ole selvillä, johtuuko tapausten määrä ilmiön kasvusta vai siitä, että se tunnistetaan aiempaa paremmin.

Maksatulehduksen oireita lapsilla ovat olleet ripuli, oksentelu ja vatsakivut sekä ihon keltaisuus. Kuumetta ei ole tapauksissa useimmiten havaittu.

Lue myös:

    Uusimmat