Ruotsissa ehdotetaan kutsuntoja myös naisille

Ruotsissa pohditaan kutsuntojen ulottamista myös naisiin. Ruotsin asevelvollisuusviraston (Pliktverket) pääjohtaja Björn Körlof ehdottaa Dagens Nyheterissä, että kutsuntojen tulisi koskea yhtä hyvin nuoria naisia kuin miehiäkin. Körlof pitää hämmästyttävänä, että kutsunnat ovat edelleen sukupuolisidonnaisia.

- Jos naisilla olisi sama kutsuntavelvollisuus kuin miehillä, luotaisiin edellytykset tehokkaammalle ja tasa-arvoisemmalle puolustukselle, perjantaina tehtävänsä jättävä pääjohtaja Körlof perusteli ehdotustaan.

Ruotsin hallitus nimitti viime viikolla Birgitta Ågrenin Pliktverketin uudeksi ylijohtajaksi ja tilapäiseksi pääjohtajaksi.

Hyvin harvat ruotsalaisnuoret suorittavat enää asevelvollisuuden eikä varsinaisilla kutsunnoillakaan vaivata läheskään kaikkia.

Asevelvollisuusvirasto lähettää huhtikuussa koko ikäluokalle eli noin 135 000 nuorelle miehelle ja naiselle kirjeen, jolla selvitetään sopivuutta asevelvollisuuden suorittamiseen.Naisille kutsunnat ja asevelvollisuus ovat vapaaehtoisia.

Vastausten perusteella virasto valitsee 25 000 nuorta kutsuntoihin. Heistä 5000-10 000 pääsee varusmieskoulutukseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat