Ruotsin ulkoministeri al-Holista: Tavoitteena on saada lisää lapsia takaisin – Suomi ja Ruotsi ovat vaihtaneet tietoja, millä motiiveilla alueelle on matkustettu

Ruotsi varautuu Isis-taistelijoiden paluuyrityksiin, seurannassa myös perheet – näin toimitaan, jos lapsella yhteys terroristiperheeseen 5:42

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo MTV Uutisille, että al-Holin tapauksessa yhteistyö Suomen kanssa on tiivistä sekä ministeri- että virkamiestasolla.  Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta vahvistaa, että vuoropuhelua ruotsalaisten kanssa käydään kuukausittain, jopa viikoittain.

– Meillä on hyvin läheinen yhteistyö Suomen kanssa. Teen yhteistyötä ministeritasolla, mutta myös virkamiesten välillä tehdään läheistä yhteistyötä tässä asiassa, ulkoministeri Ann Linde sanoo turvallisuustapahtumassa Ruotsissa.

Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta vahvistaa asian.

Vuoropuhelua käydään jopa viikoittain

Pohjoismaiden sisäministerit allekirjoittivat tammikuussa 2015 yhteistyösopimuksen väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisemiseksi, johon yhteistyö pohjautuu. Sen tarkoitus on vaihtaa kokemuksia ja tutkimustietoa väkivaltaisen radikalisoitumisen torjumiseksi.

Mankkisen mukaan sisäministeriössä virkamiestasolla on kuukausittain, ja jopa viikoittain, keskusteluja ja tapaamisia al-Holiin ja muihin asioihin liittyen.

– Olemme vaihtaneet kokemuksia ja tietoja siitä, että minkälaisia ihmisiä matkusti eri maista alueelle, oliko heillä perheet mukana, mikä oli naisten määrä ja onko tietoa siitä, että mitkä olivat motiivit tämän matkustuksen takana, Mankkinen avaa tietojen vaihtoa.

Mankkisen mukaan Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa jaetaan  kokemuksia liittyen lainsäädäntöön, yhteiskuntaan integroitumiseen ja myös uhkien hallintaan.

– Kun tultiin siihen tilanteeseen, että ihmiset alkavat palata sieltä kotimaihinsa, niin vastaavasti olemme seuranneet tilannetta ja mitä eri pohjoismaat aikoo tehdä ja mitä on mahdollista tehdä.

Yhteistyötä helpottaa Mankkisen mukaan se, että Suomi ja Ruotsi ovat lähellä monissa kysymyksissä.

– Vaikka EU:n puitteissa tehtävä yhteistyö on tiivistä, sitä on paljon ja se on hyödyllistä, niin meillä pohjoismailla on paljon yhteistä.  On samanlaiset yhteiskunnat, ja samanlainen tapa toimia. On helppo tukea toinen toisiamme tässä työssä.

Samankaltaisia linjauksia

Muun muassa Suomen ja Ruotsin poliittiset linjaukset al-Holin leirillä olevista maiden kansalaisista ovat samankaltaiset.

Suomi pyrkii saamaan lapset pois leiriltä ensisijaisesti. Kaksi orpolasta kotiutettiin Suomeen viime vuoden puolella.

Myös Ruotsi yrittää jatkaa lasten kotiuttamista al-Holin leiriltä. Tähän saakka Ruotsiin on palautettu leiriltä seitsemän lasta, mutta maksajana palautuksessa olivat lasten omaiset.

Ulkoministerin Linden mukaan hallitus antaa jatkossakin diplomaattista tukea lasten palautuksiin. Viimeisin orpolasten palautusyritys tosin epäonnistui.

– Olimme valmiita vastaanottamaan useamman orpolapsen, mutta sukulaiset olivat piilottaneet heidät, jonka takia kotiutusta ei voinut toteuttaa. Tavoitteenamme on silti jatkossa tukea sitä, että useampia lapsia pääsisi takaisin Ruotsiin.

Suomeen kotiuttamiseen liittyvissä asioissa toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriö.

Lue myös:

    Uusimmat