Isis-naiset ovat kuuma puheenaihe myös Ruotsissa – kurdiviranomaisten linjaukset hankaloittavat länsinaapurin suunnitelmia: "Aikuisia tänne ei haluta"

Miten Ruotsi suhtautuu al-Holista palaaviin? 7:18
Miten Ruotsi suhtautuu al-Holista palaaviin? Katso kirjeenvaihtajan raportti

Suomeen kotiutettiin sunnuntaina kuusi lasta ja kaksi aikuista naista Syyriasta al-Holin leiriltä. Tähän mennessä juuri mikään Euroopan maa ei ole halunnut tuoda al-Holista aikuisia yleisellä periaatepäätöksellä.

Myös Ruotsissa aikuisia pidetään mahdollisena turvallisuusuhkana, ja suhtautuminen heidän kotiuttamiseen on kielteinen.

– Kyllähän se on samanlainen ”het potatis” eli kuuma peruna täällä, kuin muissakin maissa. Lyhykäisyydessään aikuisia tänne ei haluta, mutta lapset voidaan ottaa, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kommentoi.

Vain muutama viikko sitten Ruotsiin palasi lastensa kanssa nainen, joka oli ollut korkeassa asemassa Isisin värväysorganisaatiossa ja värvännyt maailmanlaajuisesti naisia mukaan Isisin riveihin. Nainen on sittemmin pidätetty.

Ruotsissa on törmätty Suomelle tuttuun ongelmaan eli perheiden hajottamista koskevaan kysymykseen. Al-Holin leiriä valvovat kurdiviranomaiset eivät anna erottaa äitejä ja lapsia toisistaan.

– Jos lapset halutaan tuoda, on tuotava myös äidit. Tilannetta ollaan yritetty ratkaista kurdien kanssa ja Ruotsilla on oma neuvottelija paikan päällä hoitamassa asiaa.

Pandemia pysäytti valtion suunnitelmat

Lehdon tietojen mukaan al-Holin leirillä on yhä noin parikymmentä ruotsalaistaustaista naista ja kymmeniä lapsia.

Ruotsin ulkoministeriö on pitänyt Lehdon mukaan Ruotsiin palanneista naisista ja lapsista matalaa tiedotuslinjaa, eikä aiheesta ole juuri puhuttu julkisuuteen.

– Tiedotusvälineet ovat toki löytäneet ja saaneet tietoa, kun maahan on tullut Isis-taustaisia naisia ja heitä on pidätetty.

Suomen sunnuntaisesta kotiutusoperaatiosta vastasivat viranomaiset. Lehdon mukaan Ruotsilla oli samankaltaisia suunnitelmia, mutta pandemia katkaisi ne.

– Tällä tietoa tänne tulleet Isis-taustaiset naiset ja lapset ovat rahoittaneet ja lahjoneet itsensä ulos leiriltä ja hoitaneet matkan Ruotsiin omatoimisesti. Valtio ei ole tähän mennessä heitä varsinaisesti tuonut, mutta lasten tuomisesta on neuvoteltu ja siihen oltiin jollain tavalla valmistauduttu jo keväällä, mutta sitten pandemia katkaisi suunnitelmat.

Maahanmuutosta nousemassa tärkeä vaaliteema

Ruotsi on tunnetusti suhtautunut maahanmuuttoon muita Euroopan maita liberaalimmin. Viime vuosien tapahtumat ovat nostaneet maahanmuuton julkiseen keskusteluun kriittisemmässä valossa.

– Kaikki ovat nähneet kuvat räjähdyksistä, ampumisista ja autojen polttamisesta. Tämä on toinen niistä aiheista, joita vuoden 2022 vaaleissa tullaan käyttämään aseena. Toinen on tietenkin maan terveystilanne ja koronapandemian hoitaminen.

Onko päättäjien suhtautuminen maahanmuuttoon Ruotsissa muuttunut? Katso videolta Jukka Lehdon raportti maahanmuuton tilanteesta Ruotsissa!

Lue myös:

    Uusimmat