Mainos

Ruotsin tietoliikenneongelmia tarkkaillaan myös Suomessa: "Yhteensattuma on mielenkiintoinen, mutta syy voi olla luonnollinen"

Ruotsissa suljettiin ensin tietokonevian vuoksi Tukholman ilmatila. Hetkeä myöhemmin Ruotsin rautateiden lipunmyyntijärjestelmä kaatui. Voiko kyseessä olla kyberhyökkäys?

Ruotsin infrastruktuuriministeri ei halua spekuloida, voisiko Ruotsin lento- ja junaliikenteen teknisillä ongelmilla sekä tv-maston sunnuntaisella romahduksella olla yhteys toisiinsa.  Ministeri Anna Johansson sanoo, että tapahtumien mahdollista yhteyttä selvitetään, vaikka ne voivatkin olla toisistaan riippumattomia.  

Tv-maston sunnuntaista romahdusta Länsi-Ruotsissa epäillään sabotaasiksi.  

Tänään tietokonevian vuoksi Ruotsin lentoliikenne myöhästeli ja sen ilmatilan yli lentävä liikenne joutui sorvaamaan reittejään uudestaan. Bromman ja Arlandan kentältä eivät koneet nousseet, eikä sinne päässyt myöskään laskeutumaan.

Ruotsin lentoliikenne on edelleen sekaisin, sillä Tukholman ilmatilan sulkeminen on vaikuttanut sekä koti- että ulkomaanlentoihin.

Kyseessä oli tutkavika, joka aiheutti sen, että tarvittavaa tietoa koneiden ohjaamiseksi ei saatu.

Siitä, miten vika syntyi, ei ole vielä mitään tietoa ja asiaa tutkitaan edelleen.

Lentomatkustajat pelästyivät

Matkustajat olivat käärmeissään, koska kentällä puhuttiin vain turvallisuusongelmasta. Niistä tuli mieleen terrori-iskun mahdollisuus.

– Meille sanottiin kiitoradan päässä, että käännymme takaisin ja kyseessä on turvallisuusongelma, kertoo Istanbuliin menossa ollut matkustaja ruotsalaiselle medialle.

Ruotsin rautateiden lippuja ei puolestaan enää saanut ostettua edes puhelimitse netistä puhumattakaan. Myöskään kassat eivät toimineet.

Puolen päivän jälkeen kaatunut järjestelmä kuitenkin korjattiin suhteellisen ripeästi.

Rautateiden tiedottaja Alejandro Soler ilmoitti iltapäivällä, että ongelma on ratkaisu.

 

Kun media kysyi vian aiheuttajaa, tietoa ei ollut saatavilla ja asian kerrotaan olevan tutkinnassa.

– Vaikea sanoa tarkalleen, mistä tämä johtui, mutta myyntijärjestelmässämme oli ilmeisesti jonkinlainen tietoliikennevika, kommentoi Soler.

Kyberturvallisuus seurannassa

Suomessa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Kauto Huopio ei muista Suomesta vastaavia tapahtumia.

Hänestä yhteensattuma on mielenkiintoinen, mutta kyseessä voi myös olla täysin luonnollinen tapahtuma.

– Voihan olla kyse jostain ihan luonnollisesta jutusta. Tilannetta on seurattu Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksessa, sanoo Huopio.

Suomessa ihan vastaavia tapahtumia ei tule heti mieleen. Ehkä kattavin liikenteeseen kohdistunut tietotekniikan takkuilu liittyi taannoin VR:n uuden lipunmyyntijärjestelmän käyttöönottoon.

– Lipunmyyntijärjestelmät ovat niin isoja kokonaisuuksia ja koostuvat monista eri osista.

Lennonjohdon järjestelmiä Huopio pitää yleisesti turvallisina.

– Niissä järjestelmissä on moninkertaiset varmistukset. Ne eivät ole myöskään suoraan netissä kiinni.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.