Mainos

Ruotsin televisio: Eritrealaisia tulkkeja epäillään pakolaisten vakoilusta

Ruotsissa on herännyt epäilyjä, että osa maahanmuuttoviraston käyttämistä tulkeista vakoilee Eritrean hallitukselle, kertoo Ruotsin televisio SVT.

SVT:n haastattelemat eritrealaiset turvapaikanhakijat kertovat, että useat tulkeista kannattavat Eritrean hallitusta, jota turvapaikanhakijat pakenevat.

Ruotsin maahanmuuttovirasto myöntää, että niin sanottua pakolaisvakoilua tapahtuu.

– Olemme saaneet siitä tietoja, ei vain Ruotsista, mutta myös muista maista. Jos tällaista tulee tietoomme, sellainen tulkki ei enää koskaan työskentele meille, sanoo viraston päällikkö Michael Ribbenvik.

Ribbenvik kertoo, että virasto tekee myös yhteistyötä suojelupoliisin kanssa mahdollisten epäilyjen selvittämiseksi.

Tulkki uhkasi kostolla

SVT on haastatellut useita eritrealaisia turvapaikanhakijoita ja heidän kanssaan työskenteleviä. Haastateltujen mukaan ongelma on laaja.

Turvapaikanhakijoiden tukihenkilönä työskentelevä Helen Kesete kertoo tapauksesta, jossa tulkki uhkasi turvapaikanhakijaa maahanmuuttoviraston haastattelussa.

– Kun turvapaikanhakija kertoi syistä, joiden vuoksi hakee turvapaikkaa, tulkki puuttui keskusteluun ja sanoi hakijalle, että "Sinunlaisesi petturit tulevat tänne ja mustamaalaavat meidän maatamme. Joudutte vielä vastaamaan teoistanne.".

Eritrean hallitusta vastustavaa järjestöä johtava Berhane Kidane on tavannut monia Eritreasta paenneita, joilla on samanlaisia kokemuksia.

– Pelkona ei ole vain, että he tulkkaavat väärin. Suurin pelko on turvallisuudesta Eritreassa. Onko vaarana, että vanhempia tai sisaruksia vahingoitetaan Eritreassa? Se on iso riski, Kidane sanoo.

Eritrea kiistää

Eritrean Tukholman-suurlähetystö kiistää vakoiluväitteet.

– Emme ole koskaan ajatelleet sellaista, eikä sellaista yksinkertaisesti tapahdu. Kyse on ihmisten kuvittelusta, sanoi lähetystön tiedottaja Sirak Bahlbi.

Eritrealaiset ovat kolmanneksi suurin Eurooppaan pyrkivä ryhmä syyrialaisten ja afganistanilaisten jälkeen.

Viime kesänä julkaistussa YK-raportissa Eritrean ihmisoikeustilannetta kuvailtiin painajaismaiseksi. Raportin mukaan Eritrean hallitus on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Raportissa kerrottiin muun muassa laajamittaisesta kidutuksesta, surmista ja pakkotyöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.