Mainos

Isis-kaksosten taustasta tiedettiin: "Miesten katseita vältettiin, koska katse oli tappava"

Suomessa viime viikolla terroristisista murhista pidätetyt ja sittemmin vangitut irakilaiskaksoset saattoivat olla matkalla Suomen kautta Saksaan, arvelee irakilainen Al-Akhbar-lehti. Irakin media on uutisoinut kaksosten pidätyksestä, ja monissa lehdissä heitä vaaditaan palautettavaksi Irakiin.

Irakilaisen median mukaan viranomaiset ovat huolissaan siitä, ettei pidätettyjä ehkä palauteta Irakiin.

Irakin ulkoministeriön edustajan Ahmad Jamalin mukaan Irakin lähetystö Helsingissä seuraa kaksosten tilannetta, ja Irak yrittää saada miehet Irakiin tuomiolle. Irakin media on kertonut muun muassa, ettei maiden välillä ole vankien luovutussopimusta.

EU-maihin lähetetyt tiedot salaisia

Kesäkuussa 2014 tapahtuneessa Speicherin tutkikohdan verilöylyssä lähellä Tikiritiä Isis tappoi noin 1 700 aseetonta poliisikadettia. Tapetut olivat shiioja, Isis on äärisunnalainen järjestö.

Irakilainen shiiajohtaja Muqtada al-Sadr vaatii kaikkien maan ulkopuolella pidätettyjen, myös Suomessa vangittujen, palauttamista mahdollisimman pian. Al-Sadrin mukaan vain siten uhrit omaisineen voivat saada oikeutta.

Al-Sadr on Irakin yksi vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Hän johtaa omaa puoluettaan, sadristiliikettä. 

Irakilaisten ja syyrialaisten terrorismista epäiltyjen henkilöiden jäljittämisessä Euroopassa EU-maiden viranomaisia kertoo auttavansa Lontoossa toimiva National Center of of Justice -järjestö.

– Viime syyskuusta lähtien olemme lähettäneet EU-maiden maahantuloviranomaisille kaikki saamamme dokumentit ja todisteet terroristien ja militioiden rikoksista, sanoo lakimies Muhamed al-Shekhili järjestöstä MTV:n uutisille.

Hän ei kuitenkaan voi kertoa yksityiskohtia esimerkiksi Suomessa vangittuihin kaksosiin lakiin vedoten.

– Tiedämme tapauksen, mutta emme voi kertoa yksityiskohdista, hän sanoo.

Hänen mukaansa kaikki EU-maihin lähetetyt tiedot ovat salaisia ja luottamuksellisia.

Migri ei kommentoi 

Suomen maahanmuuttovirasto Migri ei viranomaisena kommentoi sitä, miten ja millaista tietoa se saa turvapaikanhakijoihin liittyen. Migri ei siten kiellä eikä myönnä saaneensa minkäänlaisia dokumentteja National Center of of Justicelta.

Järjestö sanoo saavansa tietoa ja dokumentteja Irakissa ja Syyriassa olevilta juristeilta, yliopistojen edustajilta ja toimittajilta. Al-Shekhilin mukaan järjestö myös tutkii käsiinsä samansa kuva- ja videomateriaalin sosiaalisesta mediasta ja lähettävät niistä tietoa EU-maille.

– Meillä on hyvät yhteydet moneen kansalaisjärjestöön (Irakissa ja Syyriassa).

Al-Shekhilin mukaan on EU:n kannalta hyvin tärkeää, että Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden joukosta löydetään mahdolliset rikolliset. Hän kuitenkin korostaa, että suojaa tarvitsevien pitää saada suojaa myös Euroopassa.

– Meidän on soitettava kelloja, jotta (EU:ssa) toimitaan mahdollisten terroritekojen estämiseksi.

National Center of Justicella ei ole omaa nettisivua. Yksi syy saattaa olla, että järjestö haluaa välttää siihen kohdistuvia uhkia.

"Ilmiantaja ei ole enää mies"

Järjestön edustajia on arvosteltu rajusti ja heidän toimensa on asetettu kyseenalaiseksi. Irakilaisen median kommenttisivuilla heitä syytetään pettureiksi ja ilmiantajiksi. "Jos olisit mies, olisit Irakissa etkä piilossa Lontoossa", oli eräs kommentti.

Eräs lähde kertoi MTV:lle, että kyse on yleisesti ilmiantajien vastaisesta kulttuurista. Tällaisia henkilöitä pidetään vasikoina.

– Ilmiantaja ei ole enää mies, ilmianto ei ole miehen teko, lähde kuvaa ajattelutapaa. Tämä pätee niin sunneihin kuin shiioihin.

Niinpä esimerkiksi Suomessa vangituista kaksosista tiedettiin, keitä he ovat. Kulttuurin lisäksi viranomaisille kertomatta jättämiseen vaikutti pelko. Miesten katseita vältettiin, koska miesten katse oli tappava, MTV:lle kerrotaan. 

National Center of of Justicen al-Shekhili on tästä asiasta lyhytsanainen.

– Pahoittelen, en kommentoi tätä.

Veljesten vangitsemisoikeudenkäynnit pidettiin 11.12.2015:


0:34
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.