Anders Tegnelliltä synkkä korona-arvio Ruotsille ja koko Euroopalle: "Suunta on kohti uutta aaltoa"

Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin koko Euroopan on syytä olla varuillaan koronaviruksen kolmannen aallon tulosta. Tartuntaluvut ovat nousseet viime viikkoina Ruotsissa ja useissa muissa Euroopan maissa.

– Moni asia viittaa nyt siihen, että uusi tartunta-aalto on tuloillaan, Tegnell sanoi eilen tiedotustilaisuudessa.

Esimerkiksi Italiassa koettiin marraskuussa kova nousu tartuntaluvuissa, mutta joulukuuksi tilanne rauhoittui. Nyt kuitenkin on havaittavissa kasvua.

Lokakuussa virus runteli pahoin Tšekkiä ja Sloveniaa, joissa kummassakin tartuntaluvut ovat hiljattain nousseet uudelleen lähellä huippulukemia.

– Suunta on kohti uutta aaltoa Euroopassa, Ruotsin korostrategian pääarkkitehti arvioi.

"Tilanne on edelleen vaikea"

Ruotsissa koronavirustilanne on ollut viime kuukaudet selvästi heikompi kuin naapurimaissa Suomessa ja Norjassa. Euroopan tartuntatautiviraston mukaan viruksen ilmaantuvuusluku on Ruotsissa 814, kun se on Suomessa vain 78. Norjassa luku on 113.

Ruotsin tartuntamäärät alkoivat lokakuussa nousta tasaisesti, kunnes ne ovat viimeisen viikon aikana laskeneet jonkin verran.

Tegnell kuitenkin muistuttaa, että lopullisia johtopäätöksiä viime päivien luvuista ei kannata tehdä. Tiedossa ei ole, miten joulunpyhät ovat vaikuttaneet esimerkiksi testattujen määrään.

– Sen voimme kuitenkin todeta, että tilanne on edelleen vaikea.

Ruotsissa on todettu Britanniassa alun perin havaittua koronavirusmuunnosta yhdellätoista henkilöllä. Etelä-Afrikan muunnosta on todettu yhdellä henkilöllä. Kummankin muunnoksen on arvioitu leviävän tavallista koronavirusta nopeammin.

Henkilöt ovat Tegnellin mukaan joko saapuneet itse Britanniasta tai Etelä-Afrikasta, tai ovat olleet yhteydessä tällaisiin henkilöihin.

– Tämä osoittaa, ettei negatiivinen pikatestitulos maahan saapuessa välttämättä kerro totuutta, sillä nämä tapaukset jäivät aluksi havaitsematta, Tegnell sanoo.

Tegnell toteaakin, että matkailijoiden olisi negatiivisista testituloksista huolimatta pysyttävä riittävä aika karanteeninomaisissa olosuhteissa.

Sairaalat pelkäävät potilasruuhkaa

Expressen-lehden mukaan Ruotsin terveydenhuollon kantokyvyn rajat lähestyvät uhkaavasti. Kolme sairaanhoitopiiriä on jo ottanut kriisisuunnitelmansa käyttöön.

– Voimme kaikki auttaa terveydenhuoltoa selviämään tästä. Sen sijaan, että etsisimme suosituksista ja rajoituksista porsaanreikiä, meidän pitää toimia niiden hengen mukaisesti, Ruotsin sosiaalihallituksen osastopäällikkö Thomas Lindén vetoaa kansalaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat