Ruotsin puolustusministeri haluaa perehtyä Suomen turvallisuusmalliin

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on halukas perehtymään Suomen kokonaispuolustuksen malliin.

Kokonaisturvallisuuteen kuuluvat sotilaallisen puolustuksen lisäksi esimerkiksi siviiliyhteiskunnan ja kansalaisten kriisinsietokyky sekä tietoliikenneyhteyksien, infrastruktuurin ja elintarvikehuollon turvaaminen.

– Mielestäni Suomessa on mitä suurimmissa määrin sellaista tietoa, joka täytyy saada käyttöön. Minulla on henkilökohtaista kiinnostusta aiheeseen, ja aion ottaa asian esille Suomen puolustusministerin (Jussi Niinistön, ps.) kanssa, kertoi Hultqvist Sälenin turvallisuuskonferenssissa Ruotsissa.

Ruotsissa selvitetään parhaillaan, miten kokonaisturvallisuuden suunnittelu saataisiin uudelleen käyntiin parinkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen. Selvityksen ensimmäisiä tuloksia odotetaan kesäkuussa.

– Kokemuksen mukaan organisaatio on helppo hävittää, mutta uuden rakentaminen vie todella paljon aikaa. Edessä on todennäköisesti valtava rakennustyö. Tähän liittyy siviiliyhteiskunnasta niin yrityksiä, viranomaisia kuin kuntia, Hultqvist sanoi.

Puolustus- ja turvallisuuskysymykset ovat viime aikoina kasvattaneet painoarvoaan Ruotsissa. Taustalla on muun muassa huoli lähialueiden turvallisuuskehityksestä ja Ruotsiin kohdistuvista turvallisuusuhista.  

Lue myös:

    Uusimmat