Ruotsin ja Suomen välinen raja laitettiin kiinni ja se vei puolet kolarilaisen Jarmo Pudaksen asiakkaista – isku kiteytyi kohtaamiseen rajalla: "Tilanne on nyt tämä, minä en pääse yli"

Enemmän kotihälytystehtäviä, vähemmän kapakkatappeluja – koronavirusepidemialla laajat vaikutukset poliisin työhön 19:06
Video: Koronavirusepidemialla on laajoja vaikutuksia poliisin työhön. Näin poliisitarkastaja kertoo uusien rajoitusten aiheuttamasta lisävalvonnasta.

Suomen ja Ruotsin välinen raja suljettiin ja se toi isoja ongelmia kolarilaiselle autotarvikeyrittäjälle.

Länsi-Lapissa sijaitsevassa Kolarissa jo 38 vuotta toimineen Tarvike-Auto Jarmo Pudas KY on ruotsalaisten suosiossa.

Ruotsalaiset ovat hakeneet rajan toiselta puolelta Jarmo Pudakselta ajoneuvoihin varaosia ja tarvikkeita jo vuosia. Myös Pudas itse on kuljettanut aktiivisesti tavaraa esimerkiksi Ruotsin puolella sijaitsevaan Pajalaan kuntaan.

Liikkeen asiakaskunta koostuu Pudaksen mukaan 40-50-prosenttisesti ruotsalaisista. Kauppaa on tehty ruotsalaisten kanssa pitkään ja vanhimmat edelleen voimassa olevat asiakassuhteet ovat jo kymmenien vuoden takaa.

– Minulla on paljon tavaraa hyllyssä, se on osakseen edullisempaa ja palvelu on hyvää. Ruotsalaiset ovat kehuneet, Pudas kertoo.

Ruotsin raja meni kiinni ja puolet asiakkaista kaikkosivat

Kun Ruotsin raja suljettiin viime viikon torstaina, tiesi se neljä työntekijää työllistävälle yritykselle valtavia taloudellisia vaikeuksia.

Rajat menivät kiinni, mutta ruotsalaisasiakkaiden kysyntä ei hävinnyt mihinkään. Viime lauantaina tapahtui se karu hetki, kun Pudas huomasi, että edessä ovat tiukat ajat.

– Lauantaina oli tuossa sellainen tilanne, että asiakas odotti kello 17 Ruotsin rajalla osia. Hänellä oli metsäkoneesta räjähtäny hydraalisuodatin ja tarvetta oli nopeasti uudelle.

– Rajalla sanottiin, että tämä on määräys. Soitin hänelle ja sanoin, että tilanne on nyt tämä, minä en pääse rajan yli. Osa jäi myymättä, Pudas kertoo.

Pudas ei saa yrittää rajaa

Rajan ylitse saavat kulkea tällä hetkellä Ruotsissa työskentelevät ihmiset. Pudas kummastelee, miksei hän myös saisi kuljettaa tuotteita ulkomaille, kun kysyntää selvästi olisi.

– Työasiallahan se minäkin olen, kun vien sitä tavaraa paikan päälle. Näistä raja-asioista pitäisi saada tarkempaa tietoa.

Pudas kertoo koronan tekevän hänen liikevaihtoon ison loven. Vaikka ruotsalainen asiakaskunta onkin toistaiseksi jäissä ja suomalaisten liikehtiminen vähentynyt, näkee Pudas tiukassa rajapolitiikassa paljon hyvää.

– Kyllähän tämä rajojen kiinni laittaminen on toisaalta ihan hyväkin. Meidän pitää saada tämä epidemia ensin aisoihin, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat