Myrsky iskee tänä iltana! Vaarallisesta tuulesta annettu jo varoituksia, syysmyräkkä tuo mukanaan jopa nelimetrisiä aaltoja – "Pienillä veneillä ei kannata merelle lähteä"

4:48

Suureen osaan maata on odotettavissa myrskyisä viikonloppu.

Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo, että Suomen ylle on saapumassa myrskymatalapaine.

Suomen pohjoisosassa sateita on tullut monin paikoin suurilta osin vetenä, koska matalapaineen mukana on tullut lämmintä ilmaa. Pohjois-Lapissa on kuitenkin tullut myös lunta, Latvala toteaa MTV Uutisille.

– Tuo matalapaine liikkuu niin, että kaikista kovimmat tuulet tulevat tässä illan ja yön aikana Pohjanmaan ja Satakunnan rannikolle, mutta myrskypuuskat ulottuvat sisämaahan asti. Pahimmillaan ne ovat maan keskivaiheilla.

Vahingollisia myrskypuuskia

Maa-alueilla myrskypuuskat voivat Anna Latvalan mukaan puhaltaa paikoin voimakkaimmillaan yli 21 metriä sekunnissa.

– Niitä on tulossa paikoin maan keskiosassa. Merellä tuuli voi keskiarvoltaankin puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa, mutta enimmäkseen rannikkoseudulla ja merialueilla. Kun myrsky pääsee maa-alueelle, tuuli vähän hidastuu.

Latvala sanoo, että tuulivaroituksia on annettu jo osassa maata.

– Kun tuuli voimistuu näin, etenkin puuskissa, siinä voi puita ja sähkölinjoja katketa.

– Aallot voimistuvat merialueilla, koska tuuli on siellä kovimmillaan. Aallonkorkeus voi nousta kolmeen–neljään metriinkin. Ihan pienillä veneillä ei kannata sinne lähteä, meteorogi sanoo.

Myös Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisen voimakkaiksi yltyvistä tuulista ja myrskypuuskista, jotka voivat aiheuttaa perjantai-illasta alkaen jonkin verran vahinkoa.

Todennäköisimpiä vahingot ovat Satakunnan ja Pohjanmaan tienoilla.

Lämmin syksy päättymässä

Perjantain ja lauantain aikana Keski-Lappiin voi sataa jopa yli parikymmentä senttiä lunta. Eteläisessä Suomessa on nautittu lämpimistä syyslämpötiloista, mutta viilenemistä on luvassa.

– Se alkaa jo lauantain puolella, mutta sunnuntai on jo selkeästi kylmempi päivä. Ilmavirtaus kääntyy pohjoiseen ja sen jälkeen ensi viikolla on tiedossa käytännössä yöpakkasia ihan etelärannikkoa myöten, Anna Latvala sanoo.

– Lämpötila nousee ihan etelärannikolla vähän plussan puolelle, mutta suuressa osassa maata lämpötila on nollan vaiheilla tai pakkasella.

Ensilumi saattaa sataa ensi viikolla Etelä-Suomeenkin.

– Jos varsinkin yöaikaan tulee sateita, ne tulevat etelässäkin lumena, Latvala vahvistaa.

– Nyt on varsin isoja lämpötilaeroja Suomessa. Pohjoisessa tulee lumipyryjä ja etelämpänä on kuitenkin 10–12 astetta lämmintä. Tähän viikonloppuun mahtuu paljon erilaista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja