Näin Suomessa riehunut syysmyrsky etenee: "Aika pitkäkestoinen tilanne"

Näin myrsky etenee – Keski-Suomeen ensilumi 6:12
Näin myrsky etenee – Keski-Suomeen ensilumi

Perjantaina illalla Suomessa alkanut syysmyrsky jatkuu vielä vuorokauden verran, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas MTV Uutiset Livessä.

Kovat tuulet alkavat illan osalta helpottaa Suomen länsiosissa. Esimerkiksi Uudessakaupungissa pahin myräkkä oli iltapäivällä. Siellä yksittäiset puuskat olivat jopa yli 30 metriä sekunnissa.

– Voimakkaimmat tuulet ovat illalla etelärannikon tuntumassa ja Suomenlahdella. Yötä kohden tuulet heikkenevät vähän, Mäntykannas kertoo.

Pohjoisviima kuitenkin voimistuu vielä kerran huomenna iltapäivällä varsinkin sisämaassa. Myrskytilanne näyttäisi purkautuvan vasta sunnuntaina illalla. 

– Melkein vuorokausi on vielä myteliä jäljellä. On aika pitkäkestoinen tilanne, kun myrsky alkoi jo perjantaina illalla, Mäntykannas toteaa.

Matalapaineen keskus on tällä hetkellä Suomen kaakkoispuolella. Matalapaineen jälkipuolella ärhäkkä pohjoistuuli puskee kylmää ilmaa kohti etelää. Mäntykannas varoittaa, että pohjoistuuli saa puut kaatumaan herkästi varsinkin tähän aikaan vuodesta, kun maa ei ole roudassa ja puissa on vielä lehtiä. Mäntykannas arveleekin, että yön ja huomisen päivän aikana tulee vielä tuulituhoja.

Luntakin luvassa

Myrskyn mukana ripottelee myös lunta. Oulussa on tullut lunta niin paljon, että paikoin on ollut huonoa ajokeliä. Myös Etelä-Savossa on satanut lunta.

– Näyttää siltä, että Keski-Suomeen saadaan aamuun mennessä virallinen ensilumi ja sen takia ajokelikin voi olla huono. Uudellamaalla saakka voi tulla lumensekaista sadetta.

Pohjois-Karjalassa lumikertymien on ennustettu olevan enimmillään 14 senttimetriä. Huomenna lämpöasteita on kuitenkin sen verran, että lumet sulavat pois.

Pohjoisessa tilanne on sään osalta rauhallisempi. Siellä ei sada eikä myrskyä ja aurinkokin saattaa vähän paistaa. Lämpötila on pohjoisessa muutaman asteen plussan puolella.

Lue myös:

    Uusimmat