Pohjois-Ruotsin koronaräjähdys hirvittää rajalla asuvia suomalaisia – Jällivaarassa töissä käyvät kertovat: "Edes yöksi en uskaltanut jäädä"

Ruotsin Jällivaarassa koronatilanne pahenee nopeasti 2:26
Ruotsin Jällivaarassa koronavirus on levinnyt räjähdysmäisesti.

Jällivaara on noussut Ruotsin koronakeskukseksi viime viikkoina räjähdysmäisesti lisääntyneiden tartuntojen vuoksi. Kunnassa töissäkäyvät suomalaiset kertovat, etteivät ole juurikaan huomanneet muutosta paikallisten käyttäymisessä. Itse he kuitenkin pysyvät eristyksissä rajan toiselle puolelle lähtiessään.

Pienehkössä 17 000 asukkaan Jällivaarassa koronavirukseen sairastuneita on todettu noin 1 000. Vielä toukokuun alkupuolella kunnassa ei ollut käytännössä yhtäkään tartuntaa

Nopeasti kehittyneen tartuntatilanteen syypääksi epäillään valtion kaivosyhtiö LKAB:ta.

Yritys toi toukokuussa Jällivaaraan ainakin 800 työntekijää eri puolilta Ruotsia hoitamaan kaivoksen suurta huolto-operaatiota. Sen uskotaan toimineen viruslinkona koko Norrbottenin alueelle.

"Edes yöksi en uskaltanut jäädä"

Pellossa asuva LVI-yrittäjä Santeri Partala kertoo käyneensä Jällivaarassa viimeksi viime viikolla ja kuvailee tilannetta huolestuttavaksi.

– Tällä kertaa en uskaltanut edes jäädä yöksi, sen verran paha on tilanne.

Partalan mukaan koronakevät ei tuntunut vaikuttaneen ollenkaan pikkukaupungin elämään. Nyt kuitenkin kaupunki vaikuttaa olleen jonkin verran hiljaisempi.

– Itse olen jo koko kevään pitänyt väliä ihmisiin, en ole paikallisissa ruokapaikoissakaan viitsinyt käydä. 

"Pyörimme vain omassa porukassa"

Torniolainen rakennusyrittäjä Toni Vähä pitää Partalan tavoin tilannetta huolestuttavana, mutta ei juurikaan pelottavana.

Vähän yritys Torbygg Oy rakentaa ja kunnostaa taloja paitsi Suomessa myös Ruotsin puolella, ja Vähä käy myös itse jatkuvasti Jällivaarassa.

– Minua ei jännitä käydä kaupungilla, kun vaan istun auton ratissa, hän nauraa.

Nykytilanteesta huolimatta Vähä ei ole huomannut ihmisten käyttäytymisen juuri muuttuneen.

– Kaupungilla näkee aika saman verran porukkaa, en oikeastaan ole huomannut muutosta.

Vähä ei kuitenkaan itse halua ottaa turhia riskejä ja on vetäytynyt kaikista lähikontakteista paikallisten kanssa.

– Minä ja työntekijäni pyörimme siellä vain omassa porukassa, autot on tankattu ja kaupassakin käyty jo Suomen puolella.

"Tottakai tilanne on järkyttävä"

Vaikka yritys on jo koko kevään toiminut koronarajoitusten ja -suositusten mukaisesti, uusi tilanne on herättänyt olemaan entistäkin tarkempi.

– Totta kai tämä tilanne on järkyttävä ja pisti miettimään vieläkin tarkemmin toimenpiteitä, hän kertoo.

– Olemme käyttäneet varotoimenpiteitä jo koko kevään, mutta nyt teimme vielä päätöksen, että mihinkään taloon, missä on jo asukas tai joka on muuten käytössä, emme mene – sulkeudumme kaikista ihmiskontakteista.

Vaikka Vähää itseään tilanne ei ole juuri hetkauttanut, hän on pitänyt tärkeänä, että hänen työntekijänsä eivät joutuisi lähtemään Jällivaaraan vasten tahtoaan.

– Olen haastatellut jokaisen työntekijäni erikseen ja kysynyt, haluavatko he yhä lähteä töihin Ruotsin puolelle, ketään en ole pakottanut sinne töihin, hän painottaa.

Korjattu 30.6.2020 kello 13.21 koronatartuntojen määräksi Jällivaarassa noin 1 000. Aiemmin määrä oli virheellisesti noin 100.

Lue myös:

    Uusimmat