Ruotsi laskee dieselin hintaa 50 sentillä litralta – EU voi mätkäistä miljardisakot

Ruotsin valtio voi joutua maksamaan päätöksestä sakkoja EU:lle. 

Ruotsi laskee dieselin litrahintaa noin 5,50 kruunulla eli noin 50 sentillä. Lisäksi bensiinin hinta laskee noin yhdeksällä sentillä litralta.

Hintataso laskee vuodesta 2024 alkaen, kertovat ruotsalaismediat.

Päätöksen taustalla on Ruotsin porvarihallitus ja oppositiossa istuva apupuolue ruotsidemokraatit.

Ruotsin jakeluvelvoite on bensiinillä 7,8 prosenttia ja dieselillä 30,5 prosenttia. Ensi vuoden alusta velvoite alenee molempien polttoaineiden kohdalla kuuteen prosenttiin.

Jakeluvelvoite tarkoittaa, että polttoaineen jakelijoiden kulutukseen toimittamasta polttoaineesta tietyn osuuden tulee olla uusiutuvia polttoaineita.

Jakeluvelvoitteen muuttamisella on vaikutus litrahintoihin, sillä fossiiliset polttoaineet ovat biopolttoaineita halvempia. 

Svenska Dagbladetin mukaan Ruotsin valtio saattaa joutua maksamaan hinnanalennuksista vuoteen 2030 jopa 3,5 miljardin euron sakot, koska se jäisi jo päätetyistä päästövähennystavoitteista. Asia käy ilmi konsulttiyhtiö Swecon analyysistä. 

Ruotsin polttoainejätti Preem ei usko kyseiseen arvioon hinnantason laskusta. Yhtiön lehdistöpäällikkö on varoittanut, että dieselistä voi tulla pulaa, sillä fossiilisia öljyjä tarvitaan lisää. Lue myös:

    Uusimmat