Mainos

Ruotsi kieltää kosmetiikkatuotteissa mikromuovin, jota päätyy Itämereen 40 tonnia joka vuosi – Suomi odottelee Euroopan-laajuista kieltoa

2:06

Ruotsi aikoo kieltää meriä kuormittavan mikromuovin käytön kosmetiikkatuotteissa. Heinäkuussa voimaan tuleva kielto koskee esimerkiksi suihkusaippuoita, shampoita ja hammastahnoja.

Britannia, Ranska, Italia, Belgia, Yhdysvallat ja Kanada ovat jo aiemmin ilmoittaneet kieltävänsä mikromuovirakeiden käytön kosmetiikkatuotteissa. Nyt myös Ruotsi on päätynyt samaan ratkaisuun. Kielto tulee voimaan heinäkuussa.

Suomessa odotetaan EU:n ratkaisuja.

– Tottakai seurataan, mitä edelläkävijämaissa tapahtuu, mutta ensisijaisesti toivomme, että tästä saadaan nopeasti Euroopan laajuinen ratkaisu, toteaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.).

Tiilikainen myöntää, ettei nopeammastakaan kiellosta olisi Suomelle haittaa.

– Ei siitä sinällään haittaa olisi, mutta tavoite on, ettei tarvisi tehdä päällekkäistä lainsäädäntötyötä.

Mikromuovia on monissa tuotteissa

Mikromuovirakeita lisätään kosmetiikkaan niiden kuorivien ja hiovien ominaisuuksien takia. Muovirakeita on esimerkiksi hammastahnoissa, kuorintavoiteissa, suihkusaippuoissa ja shampoissa.

Mikromuovit kulkeutuvat vedenpuhdistamojen kautta meriveteen, sieltä merieliöihin ja ravintoketjun kautta kaloihin ja lintuihin. Lopulta ne voivat päätyä myös meidän lautasillemme.

Mikromuovirakeet pois Pirkka-kosmetiikasta

Kesko ilmoitti tänään poistaneensa Pirkka-kosmetiikkatuotteista mikromuovirakeet.

– Omiin merkkituotteisiin meillä on vaikutusvaltaa ja voimme määrittää niiden koostumuksen. Me halutaan olla tässä esimerkkinä, näyttää hyvää esimerkkiä, ja tiedänkin, että isot ja pienemmätkin kosmetiikan valmistajat ovat seuraamassa tätä samaa käytäntöä, kertoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Ympäristöministeriössä toivotetaan kaupan ja valmistajien omat rajoitustoimet tervetulleiksi.

– Uskon, että kun asia nousee tapetille, niin näemme vastaavanlaisia ilmoituksia kovasti lisää, missä erilaiset kosmetiikkavalmistajat tulevat kertomaan, että me lopetamme tämän mikromuovin käytön, ennakoi Tiilikainen.

Kuluttajat huolestuivat mikromuoveista

Myös kuluttajat ovat havahtuneet mikromuoviongelmaan.

– Huolestuttaa todella paljon. Niitä pääsee viemärien kautta mereen ja niitä on paljon kasvo- ja ihokuorinnoissa. Itse olen yrittänyt, kun sain asian tietoon, vähentää niiden käyttöä, kertoo kosmetiikkaostoksilla oleva Emma Kiverä.

– Tietyt kuluttajaryhmät ovat hyvinkin kiinnostuneita mikromuoveista ja sosiaalisessa mediasssa käydään vilkastakin keskustelua aiheesta, huomauttaa Kalervo.

Mikromuovia tulee muualtakin

Ruotsalaisarvioiden mukaan 40 tonnia kosmetiikasta peräisin olevaa mikromuovia päätyy Itämereen joka vuosi.

Mikromuovia irtoaa myös fleecevaatteista, autonrenkaista ja tekonurmesta.

Maailman merissä kelluvasta muoviroskasta noin 10 prosenttia on mikromuovia.

Suurin osa EU:n muovijätteestä on peräisin pakkauksista.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.