Ruotsi kerää kritiikkiä, mutta miksi se on jopa vaarallisempi kuin aiemmin? Leijonat-valmentajalta painokasta tekstiä

Leijonien MM-turnaus jatkuu tänään keskiviikkona ottelulla Ruotsia vastaan. Ruotsi oli viime kevään MM-kisojen ylivoimaisesti suurin floppi, kun se jäi katastrofaalisella tavalla alkulohkoon. Leijonien apuvalmentajan ja Ruotsissa valmentavan Mikko Mannerin mukaan Tre Kronor saattaa nyt olla jopa vaarallisempi kuin aiemmin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Ruotsi on edennyt tähän mennessä voitosta voittoon MM-jäillä. Keskiviikkona se kohtaa toisen tappiottaman joukkueen, kun vastaan asettuu turnauksen isäntämaa Suomi.

Leijonat otti jo tälle viikolle yhden ison voiton, kun se kaatoi maanantain ottelussa Yhdysvallat 4–1. Suomen joukkue onnistui pitämään hermot kurissa, tunteikkaan pelin keskellä. Sen lisäksi se onnistui myös pelillisellä puolella.

– Pystyimme ottamaan jenkkien vauhtipeliä pois. Teimme oikeita valintoja, kun he olivat kääntämässä ja hyökkäämässä neljällä. Saimme sitä kuriin ja he joutuivat lyömään kiekkoa päätyyn, minkä yhteydessä heidän hyökkääjänsä joutuivat pysähtymään. Erikoistilanteiden lisäksi tuo oli avainasemassa maanantain pelissä, Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner sanoo MTV Urheilulle.

Manner nostaa Suomen joukkueelle hattua siitä, miten se säilytti malttinsa kuumennusyritysten ja törkytemppujen kohdalla.

– Pystymme vielä parempaan senkin suhteen. Sitähän tässä testataan koko ajan. Ei ole kuitenkaan mitenkään yksinkertaista vetää täysillä ja samalla pelata fiksusti. Hieno suoritus meidän joukkueeltamme. Pitää ottaa tuosta hyvät asiat mukaan ja sitten vain hiotaan pieniä juttuja vielä paremmalle tolalle, Manner miettii.

Asiantuntija

Leijonien keskiviikon vastustajana toimii rakas länsinaapuri Ruotsi, jonka se kohtasi MM-kisojen alla EHT-turnauksessa. Tuolloin Ruotsi oli parempi ja aiheutti Leijonille silloin jo neljännen peräkkäisen tappion.

– Saamme aika harmonisen joukkueen vastaan. He ovat roolittaneet sitä vahvasti. En tiedä kieltäytymisten takia tai miksi, mutta siellä on nyt roolipelaajia mukana. On ylivoima- ja alivoimapelaajia, on duunareita, yksilötaitoa ja kärjessä nämä huippupakit, jotka luutivat isoja minuutteja. Identiteetiltään he ovat yhä samanlaisia. Luisteluvoima, yksilötaito ja tietty luovuus näkyy yhä läpi, mutta joukkueena he ovat vaarallisempia kuin aikoihin, Manner näkee ja väittää.

Manner itse on ruotsalaisen kiekon asiantuntija seuratehtäviensä johdosta. Manner hyppäsi viime kesänä SHL-joukkue Brynäsin päävalmentajaksi.

Manner yritti tuoda Brynäsin pelaamiseen tiettyjä Suomi-kiekosta tuttuja elementtejä.

– Lähestyimme kautta siitä kulmasta, että pelaamme enemmän kiekolla, koska Brynäs oli kääntänyt edelliskaudella nopeasti ja heidän hyökkäysalueen hyökkäyspeliaika oli sarjan häntäpäätä. Pystyimme nostamaan sen kärkeen. Lähtökohta oli se, että puolustetaan kiekolla. Pelasimme kurinalaisesti ja ehkä vähän jopa liian mustavalkoisesti ja liian kaksivaiheisesti. Esimerkiksi SHL:n finaaleissa pelattiin aika dynaamista ja viisasta lätkää. Siellä oli mukana pelin eri vaiheita, mitkä ovat vähän erilaisia mitä Suomessa on totuttu näkemään. Finaalipeleissä oli sähköä ilmassa, mutta itse pelaaminen ei ollut missään nimessä hölmöä. He vaihtoivat kiekolla, ohjasivat yhdessä ja siellä ei kuitenkaan koko aikaa paineistettu. Puhutaan dynaamisesta yhteistyöstä. Siihen suuntaan pyrkii itsekin viemään oman joukkueen peliä. Tuo nämä kaikki Suomi-kiekon mausteet, rytmit ja niin edelleen sinne ja siihen päälle sellaista sopivaa sähköisyyttä. Sitä kautta tulos voi olla sitten asteen verran parempaa, Manner pohtii.

Mannerin luotsaaman Brynäsin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, kun se hävisi Örebrolle voitoin 1–2.

Manner näkee isossa kuvassa selkeitä muutoksia, kun hän puhuu suomalaisen ja ruotsalaisen pelin identiteettieroista.

– On niissä vielä selkeä ero, mutta erot ovat lähentyneet toisiaan, Manner kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat