Tästä on kyse, kun puhutaan Leijonista ja Kanadasta – kaksi täysin erilaista pelitapaa, mutta yksi yhdistävä termi

Leijonat kohtaa tämän illan MM-finaalissa Kanadan. Suomen turnaus on edennyt lähes voitosta voittoon -kaavalla. Ainoa kauneusvirhe tuli alkulohkossa Kazakstan-kamppailussa, kun Suomi kärsi jatkoaikatappion. Leijonien apuvalmentajan Mikko Mannerin mukaan Suomi ja Kanada haluavat pelata erilaista peliä. Joukkueiden välillä on kuitenkin isoja samankaltaisuuksia.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Leijonat selvitti tiensä MM-finaaliin, kun se kaatoi lauantain välieräottelussa Saksan 2–1. Suomen MM-tarina ikään kuin tiivistyi lopun taisteluun, jossa koko vaihtopenkki riehaantui Hannes Björnisen uhrautuvaisen taistelun keskellä.

– Ilman veljeyttä emme olisi tässä, Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner myöntää MTV Urheilulle.

– Joukkue on kasvanut matkan varrella yhä tiiviimmäksi ja tiiviimmäksi. Se näkyy periksiantamattomuutena ja isona uhrautumisena toinen toistensa eteen, Manner jatkaa.

Sama piirre kuvastaa Kanadaa, jonka MM-taival on ollut outo ja dramaattinen. Kanadan turnaus lähti liikkeelle tappiokierteessä, minkä myötä se joutui anelemaan apuja muilta. Kazakstanin Norja-ottelun tappio antoi sille sauman.

Puolivälierissä Kanada yllätti Venäjän ja välierissä USA:n.

– Heillä on sitä samaa veljeyttä, mitä meilläkin on. He ovat kasvaneet joukkueeksi isolla j:llä. Heidän tiensä ei ole ollut mitenkään helppo, mutta he ovat matkan varrella kiintyneet hyvin tiiviiksi joukkueeksi – kaikkien vaikeuksien keskellä, Manner kuvailee.

Kulminaatiopisteet

Veljeys on yhdistävä tekijä. Sitten tulevat eroavaisuudet.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puhui lauantain MM-välierän jälkeen siitä, miten Kanada pelaa hyvin erilaista jääkiekkoa. Jalonen nosti pöytään sen, miten Leijonien on pystyttävä rytmittämään peliä, jotta se ei joudu juoksukisaan.

– Molemmat joukkueet yrittävät varmasti lyödä sen oman pakettinsa kentälle. Meillä se on tiivistä, kaksivaiheista puolustamista ja hyökkäämistä. Vastustajalla vahvuudet ovat siinä, että heillä on hyvin liikkuva joukkue. He pelaavat vahvasti suoria hyökkäyksiä kohti maalia. Heidän hyökkäysalueen hyökkäyspelissä on selkeä kaava. He tykkäävät toimittaa päädyn syöttölaudan kautta kiekkoa ytimeen, Manner kuvailee.

– Heillä on myös hyvin kurinalainen joukkue. He ovat ottaneet viimeisissä kolmessa pelissä vain kaksi jäähyä. Yhden meitä vastaan, yhden Venäjää vastaan ja ei yhtään USA:ta vastaan. He ovat siinä mielessä samanlaisia kuin me, että he eivät ikään kuin ”leiki pelillä”. He ovat erittäin huolellisia mailojensa kanssa. Heillä ei tule korkeita mailoja tai että heillä lavat menisivät luistinten alle, mistä ne jäähyt tulevat näissä peleissä, Manner jatkaa Kanadasta.

Leijonat kaatoi omassa välierässään Saksan tiiviin puolustuspelin kautta. Kamppailu jätti kuitenkin selkeän kehityskohdan pöytään.

– Yritämme parantaa kiekossa pysymistä, minkä kautta pystyisimme pelaamaan heidän puolustusalueellaan pidempi hyökkäyksiä. Se taas johtaisi siihen, että saisimme heiltä sellaista vastaisku- ja luisteluvoimaa pois. Omalla alueella korostuu ytimen suojelu ja maalin eteen tulevien syöttöjen peittäminen. Pyrimme myös pelaamaan hyvin tiiviisti keskialueella, kun he yrittävät toimittaa kiekkoa meidän päähämme.

– Meidän pitää pakottaa vastustaja puolustamaan ja painimaan meidän kanssamme. Niin, että he joutuvat roikkumaan perässä. Sieltä varmasti tulevat myös ne hyökkäystehot. Nyt kaivataan oikea-aikaista tilannetunnistamista ja niissä terävänä oloa, Manner puhuu lähtökohdista.

Leijonat tuuletti hyvin maltillisesti lauantain välierävoittoa. Pienten riemunkiljahdusten jälkeen keskittyminen kohdistui jo tulevaan.

– Tehtävä on vielä kesken. Jäljellä on viimeinen ottelu, mihin saimme kunnian päästä mukaan. Tänään lyömme kaiken sekaan. Sen jälkeen on aika puhaltaa ulos, Manner niputtaa.

Suomen ja Saksan MM-finaali käynnistyy illalla kello 20.15.

Lue myös:

    Uusimmat