Ruotsalaislegenda Daniel Alfredsson opastaa nuoria pelaajia Kanadassa – ”Ei systeemiä vaan luovuutta”

Ruotsalainen Daniel Alfredsson valittiin tänään Jere Lehtisen tavoin kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n Hall of Fameen. Ex-kiekkoilija asuu edelleen NHL-kodissaan Ottawassa ja ohjaa nuoria kiekkoilijoita omalla tavallaan.

Jutun videolla Jere Lehtinen vastaanottaa vuosiluokan ainoana suomalaispelaajana paikan IIHF:n kunniagalleriassa.

MAINOS

MM-mitalipelit
sunnuntaina!

Pronssiottelu USA–Kanada klo 16.45 C More Sport 1 (studio 16.00) ja MTV3 (studio 16.30)
Finaali Ruotsi–Sveitsi klo 21.15 C More Sport 1 ja MTV3 (studio 20.00)

Jääkiekon MM-kisojen kaikki 64 ottelua näet C Moren suoratoistopalvelusta.

Suomelle vuodella 1995 on erityinen merkitys jääkiekossa, samoin Alfredssonille. Hän nousi maajoukkueeseen vuonna 1994 ja pääsi pelaamaan seuraavana vuonna MM-kotikisoissa.

Turnaus on kokonaisuutena täynnä hienoja muistoja tietysti olisimme halunneet voittaa Suomen finaalissa. Olin silloin vielä nuori, mutta minuun teki suuren vaikutuksen, mitä Suomi teki, etenkin nuoret pelaajat Ville Peltonen, Jere Lehtinen ja Saku Koivu. Kaikkien kolmen urat lähtivät siitä ja he olivat johtajia kaikkialla, kunnioitan heitä paljon. Olisin halunnut voittaa sen pelin, mutta se oli Suomelta todella vakuuttava ottelu, Alfredsson muisteli 23 vuotta myöhemmin.

Alfredssonin hienoimmassa maajoukkuemuistossa on myös suomalainen väri, Torinon olympiakulta on hänen suurin yksittäinen saavutus.

Alfredssonilla on neljä poikaa ikähaitarilla 7-15 ja kaikki pelaavat jääkiekkoa. Isä on mukana valmentamassa kahta vanhinta ja hän ammentaa filosofiansa siitä, miten häntä on aikoinaan ohjattu nuorena poikana Ruotsissa.

Tärkeintä on, että nuoret saavat pelata ja oppia miten tilanteet ratkaistaan itse. Ei niin, että kerron mitä pitää tehdä. Se tekee heistä parempia pelaajia ja myös parempia opettamaan pelaamista seuraavalle sukupolvelle. En usko systeemiin nuorena, heidän pitää olla luovia, Alfredsson selvittää.

Kaikki haluavat voittaa ja he keksivät itse tapoja siihen. Jos jokin ei toimi, pitää keksiä toinen ratkaisu. Jos nuorena on perusta luotu, kun pelaajat alkavat nousta miehiin, sitten on aika suorittaa. Jos perusta löytyy, silloin on helpompi oppia systeemi, eikä toisinpäin.

Jääkiekko on mennyt entistä nopeampaan ja vauhdikkaampaan suuntaan, mutta Alfredssonin mielestä peli ei ole vain nuorten miesten temmellyskenttä.

Toisaalta on ja toisaalta ei. Peli on niin nopeaa, mutta silti veteraaneille on tilaa, sillä kokemus on arvokasta, etenkin NHL:ssä. NHL:ssä yksi syy on myös palkkakatto, on halvempaa pitää nuorempia pelaajia kuin vanhempia, mikä on hieman epäonnekasta, Alfredsson pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat