Ruotsalaisilla ratkaiseva rooli suomalaishiihtäjän dopingvyyhdissä: "Ilman meitä häntä ei olisi koskaan tuomittu"

Ari Luusua yritti välttää dopingtuomion lopettamiseensa vedoten, vaikka maastohiihtäjä oli tehnyt sopimuksen ruotsalaistallin kanssa jo seuraavasta kaudesta. Suomen antidopingviranomainen Suek sai asiasta tiedon suoraan edellä mainitulta Team Eksjöhusilta.

Neljän vuoden dopingtuomion viime kesän kärystään saanut maastohiihtäjä Ari Luusua yritti saada tuomionsa kumottua Urheilun oikeusturvalautakunnassa sillä perusteella, että hänet katsottaisiin jo uransa lopettaneeksi urheilijaksi.

Luusua ei kuitenkaan ollut käryn hetkellä vielä ilmoittanut lopettamisestaan, vaan teki sen vasta syyskuussa 2021, silloinkin kaikkien yllätykseksi. Suomen antidopingviranomainen Suek katsoi Luusuan toimineen kesällä kuin urheilija, vaikka hänellä ei ollut siinä vaiheessa kilpailulisenssiä seuraavalle kaudelle.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin haastatteleman ruotsalaisen Team Eksjöhusin tallipomon mukaan Luusua oli kuitenkin tehnyt tallin kanssa sopimuksen hiihtokaudesta 2021–2022 jo toukokuussa.

– Me teimme sopimuksen toukokuussa seuraavasta kaudesta, joka alkaisi joulukuussa 2021, Team Eksjöhusin urheilujohtaja Espen Träldal kertoo Aftonbladetille.

Tätä tietoa vasten tuntuu epäuskottavalta, että Luusua olisi kuukautta myöhemmin kesäkuussa päättänyt uransa lopettamisesta. Positiivisen dopingnäytteen 34-vuotias maastohiihtäjä antoi 20. heinäkuuta 2021.

Träldal sanoo kertoneensa voimassa olevasta sopimuksesta hänen yhteyttä ottaneille Suomen antidopingviranomaisille, mikä oli tapauksen kannalta hänen mukaansa ratkaisevaa.

– Ilman meitä häntä ei olisi koskaan tuomittu, Träldal väittää.

– Suomessa voi käyttää dopingia, jos ei ole rekisteröity aktiiviurheilija, ja hän yritti päästä pälkähästä. Me puolestaan sanoimme, että hänen on täytynyt rekisteröityä kisatakseen Ski Classic -kisoja riveissämme, ja juuri se aiheutti hänen kiinnijäämisensä.

Träldal lisää Team Eksjöhusin olevan jyrkästi dopinginkäyttöä vastaan ja olevansa tyytyväinen, että Luusua sai kilpailukieltoa rikkomuksestaan.

Luusuan heinäkuussa 2021 antamasta näytteestä löydettiin Suekin mukaan drostanolonin aineenvaihduntatuotetta ja meldoniumia. Hänen neljän vuoden pituinen kilpailukieltonsa sinetöityi Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksellä 20. kesäkuuta 2022.

Lue myös:

    Uusimmat