Dopingista kärynnyt Suomen mestari rikkoi hiljaisuuden: "Heitimme läppää, että mitä kaikkea se on vetänyt"

Maanantaina neljän vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksen takia saanut fitnessurheilun Suomen mestari Anton Qaraman on julkaissut oman vastineensa käryyn johtaneista tapahtumista. Hän aikoo jatkaa kilpailemista Suomen kehonrakennusliiton alaisissa kilpailuissa.

Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa se kertoi Qaramanin antaneen lokakuussa 2022 kahta anabolista ainetta ja yhtä kiellettyä aineenvaihduntatuotetta sisältäneen näytteen Nordic Fitness Expon kilpailuissa Lahdessa.

23-vuotias Qaraman osallistui Lahdessa uransa ensimmäisiin kehonrakennuskisoihin ja saavutti heti kultaa sekä juniorien että miesten yleisessä sarjassa. Neljän vuoden kilpailukielto vei häneltä molemmat SM-mitalit.

Qaraman julkaisi maanantai-iltana Instagram-tilinsä tarinaosiossa vastineen päivän uutiseen. Hän otti täyden vastuun tapahtuneesta ja kertoi, ettei esimerkiksi hänen valmentajillaan ole mitään osuutta asiaan.

Kehonrakentaja sanoo pyrkineensä vuodenvaihteessa saamastaan tiedosta lähtien selvittämään kiellettyjen aineiden alkuperää SUEKille, jonka päätökseen kilpailukiellosta todisteilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta.

Tuotteen valmistaja tunnusti virheen

Qaramanin mukaan koko tapaus juontaa juurensa lokakuussa 2022 järjestettyjen Lahden kisojen yhteydessä tapahtuneeseen kohtaamiseen. Tuolloin hän oli mennyt juniorien SM-kultansa jälkeen harjoittelemaan lapsuudenystävänsä kanssa ja käyttänyt tämän ulkomaalaisesta verkkokaupasta tilaamaa lisäravinnetta.

Kisoissa Qaraman kertoo suhtautuneensa huolettomasti tilanteeseen, jossa dopingtestaajat pyysivät häntä antamaan veri- ja virtsanäytettä.

– Heitimme siinä kaverin kanssa läppää, että nyt Anton kärähtää, ja mitä kaikkea se on vetänyt. Emme ottaneet sitä sen enempää tosissamme, Qaraman kertoo julkaisemallaan videolla.

Vuodenvaihteessa SUEK ilmoitti urheilijalle positiivisesta testituloksesta. Qaraman kertoo luulleensa aluksi, että käry johtui dimetyyliamylamiinia (DMAA) sisältävästä keskushermostoa stimuloivasta aineesta, jota on eräissä lisäravinteissa.

Tieto kahdesta anabolisesta aineesta tuli hänen mukaansa täytenä yllätyksenä. Qaraman alkoi selvittää asiaa, ja hänen tuttavansa pyysi lisätietoja Lahdessa käytetyn lisäravinteen myyjään.

– Saimme aikamoisen yllätysvastauksen sieltä. Sähköposteissa lukee selkeästi, että vika on ollut heillä ja he ovat tietoisia noista kielletyistä aineista, Qaraman sanoo.

Väitteidensä tueksi Qaraman julkaisi sähköpostit Instagram-tarinoissaan. Niissä yhtiö kertoi saaneensa hiljattain selville, että sen myymä ravinnelisä sisälsi tuotetiedoista poiketen anabolisia steroideja. Verkkokauppa vakuutti ottavansa täyden vastuun virheestään.

Kilpaileminen voi jatkua liittoa vaihtamalla

Qaraman toimitti saamansa sähköpostit, ostokuitit ja kaverinsa yhteystiedot SUEK:ille, joka pyysi molemmat kuultavaksi. Vaikutusta dopingrikkeestä aiheutuvaan tuomioon ei esiin tuoduilla todisteilla kuitenkaan ollut.

SUEK totesi tiedotteessaan, ettei Qaraman pystynyt osoittamaan dopingrikkomuksen tahattomuutta.

– Minulle sanottiin, että jos en kiistä, olisin saanut kolme vuotta kilpailukieltoa, mutta jos kiistän eikä se mene läpi, saan neljän vuoden kilpailukiellon, Qaraman kertoo.

Todisteista huolimatta käry oli kiistaton ja siitä oli seurauksena pitkä kilpailukielto. Se ei tosin estä Qaramania jatkamasta kisaamista, sillä Suomessa kahteen leiriin jakaantuneista liitoista Nordic Fitness Expoa järjestävällä Suomen fitnessurheilulla (SFU) on sopimus antidopingyhteistyöstä SUEKin kanssa. Suomen kehonrakennusliitolla (SKL) sellaista ei ole.

– Se (kilpailukielto) ei vaikuta kisaamiseeni millään tavalla, koska olen muutenkin vaihtamassa liittoa ja se on ollut minulla alusta asti ”plääneissä”, etten tule kisaamaan NFE:ssä (Nordic Fitness Expossa) enää. Tulette näkemään minut SKL:n puolella, Qaraman paljastaa.

Hän myöntää, ettei itsekään uskoisi vastaavassa tilanteessa olevien selityksiä.

– Minulle on ihan sama, ketkä ovat minun puolellani ja ketkä eivät. En yritä kääntää kenenkään päätä siihen, että he uskoisivat minua. 

– Jos joku muu olisi ollut samassa tilanteessa, olisin ollut ihan samaa mieltä, että tuo juttu on ihan paskaa. Se ei mene periaatteessa minullakaan läpi, koska se kuulostaa ihan v*** tyhmältä. Olen ihan samaa mieltä, Qaraman toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat