Ruotsalainen lintuasema edelläkävijä muuttolintujen testauksessa

Ruotsalaisella lintuasemalla on vuosien varrella löydetty villilinnuista lintuinfluenssan vaarattomampaa muotoa. Viime päivien uutiset ovat kuitenkin tuoneet lisäjännitystä työntekoon.

Kuten muissakin EU-maissa, lintuinfluenssa on herättänyt paljon keskustelua myös Ruotsissa. Mikäli maahan olisi tulossa virusta kantavia muuttolintuja, ne luultavasti löydettäisiin ennen kuin ne ennättäisivät mannerruotsiin.

Öölannissa sijaitsevalla Ottenbyn lintuasemalla testataan vuosittain useita tuhansia muuttolintuja, myös Venäjältä tulleita. Pikkulinnut eivät kanna influenssavirusta, mutta sen sijaan joka kuudes vesilintu kantaa. Tähän mennessä yhdelläkään ei ole kuitenkaan ollut viruksen vaarallista muotoa.

- Syksyisin virusta kantavien lintujen luku on 15 prosenttia ja etenkin nuorempien lintujen kohdalla osuus on vielä suurempi, kertoo lääkäri Anders Wallensten Ottenbyn lintuasemalta.

Viime aikojen tapahtumien myötä lintuaseman työstä on tullut entistä ajankohtaisempaa. Tutkimuksia Öölannissa seurataan tarkasti myös EU:ssa.

- On nähty tarpeelliseksi selvittää kuinka virukset kiertävät luonnossa. Me olemme tehneet tätä jo aikaisemmin, mutta asian tultua ajankohtaiseksi haluaa EU olla mukana ehkä rahoittamassa tai ainakin tekemässä omaa seurantaa, Wallensten sanoo.

Kiireisimpinä päivinä Ottenbyssä tutkitaan 50-60 lintua. Ulostenäytteistä selvitetään kantavatko linnut influenssavirusta. Virus ei ole tähän mennessä ollut ihmisille vaarallinen.

- Viruksesta on olemassa noin 150 erilaista muunnosta. Kaikki löytämämme virukset ovat olleet harmittomia viruksia. Harmittomista viruksista voi kuitenkin kanaloissa muodostua haitallisia.

Ihmisille vaarallista lintuinfluenssatyyppiä on löydetty viime päivinä Romaniasta, Venäjältä ja Turkista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat