Ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri voi tarttua myös seksissä – varoitus riskitavasta

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Videolla gynekologi kertoo, mitkä ovat yleisimmät sukupuolitaudit Suomessa ja miten ne oireilevat.

Amerikkalais-tanskalainen tutkimus esittää, että ruokamyrkytyksiä aiheuttava kampylobakteeri voi tarttua myös seksin välityksellä.

Kampylobakteerit ovat yleisiä lintujen ja nisäkkäiden suolistossa. Ihmisiin bakteerit tarttuvat yleensä saastuneiden elintarvikkeiden (kuten raa’an siipikarjalihan, pastöroimattoman maidon ja huonosti pestyjen raakojen vihannesten) tai veden välityksellä. Nyt tutkijat ovat löytäneet uuden mahdollisen tartuntareitin suolisto-oireita aiheuttaville infektioille.

Oklahoman yliopistoon kuuluvan Hudsonin kansanterveysopiston johtamassa tutkimuksessa todetaan, että tunnettujen tartunnan lähteiden lisäksi kampylobakteerit saattavat levitä seksin välityksellä.

Lääketieteellisessä Emerging Infectious Diseases -aikakausjulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että miesten kanssa seksiä harrastaneilla tanskalaismiehillä kampylobakteeri-infektioiden määrä oli 14 kertaa korkeampi kuin verrokkiryhmässä.

Tutkimusta johtanut epidemiologi Katrin Kuhn sanoo yliopiston tiedotteessa, että tulokset pätevät kaikkiin ihmisiin, jotka harrastavat seksiä, jossa ulostetta voi siirtyä suuhun – käytännössä siis anaali- ja suuseksiä harrastaviin.

Seksi voi johtaa vatsatautiin

Tutkimuksessa käytettiin aineistoa yli 4000 tanskalaismiehestä, jotka harrastivat seksiä miesten kanssa ja olivat sairastuneet kampylobakteerin aiheuttamaan infektioon. Verrokkiryhmässä oli yli 26 000 satunnaisesti valittua miestä, joiden tiedot saatiin Tanskan väestörekisteristä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kahta muuta ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa bakteeria, salmonellaa ja shigellaa. Miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä oli verrokkeja monikymmenkertaisesti todennäköisemmin shigella-tartuntoja, mutta ei salmonellaa.

Suojaamattoman miesten välisen seksin on aiemminkin raportoitu lisäävän riskiä shigella-bakteerin aiheuttaman suolistotaudin leviämiseen. Shigellat ovat ihmisten ja muiden kädellisten bakteereja, jotka leviävät kosketustartuntana sairastuneesta toiseen suhteellisen herkästi.

Käytä ja vaihda kondomia

Tutkijat kirjoittavat, että myös kampylobakteerien tarttumisesta miesten välisessä seksissä on saatu vihiä aiemminkin, mutta silti tartuntareittiä ei yleisesti ottaen ole pidetty mahdollisena. Nyt ilmestyneet tulokset haastavat tämän käsityksen.

Kampylobakteeri-infektio ei ole yleensä ihmiselle vaarallinen, mutta sen aiheuttama ripuli, vatsakipu ja kuumeilu haittaavat toki elämää. Muutamille prosenteille tartunnan saaneista voi kehittyä reaktiivinen niveltulehdus.

Turvaseksin harrastaminen sekä kondomin vaihtaminen aina uuteen seksitapaan siirtyessä pienentävät todennäköisyyttä seksivälitteisten tartuntojen saamiselle.

Mikä on suurin virhe sängyssä? 2:38

Lue myös:

    Uusimmat