Mainos

Runsas ja tavallistakin kotimaisempi teatterikesä luvassa

Amalian aikamiespojat ja Akkaralli ovat kesän suosikkinäytelmät.

Jos kesäteatteriohjelmiston valitsijoihin on uskomista, suomalaisiin vetoaa tänä kesänä kolme kovaa Koota: Kansankomedia, Klassikot ja Kotimaisuus.

Kesäteatterien suosikkikirjailijoita on tänä kesänä kaksi : Heikki Luoma ja Eero Schroderus. Kummankin näytelmiä pyörii MTV:n listauksen mukaan 14 kesäteatterissa. Sen jälkeen suosikkilista on suomalaisklassinen: Aapeli, Agapetus, Kivi, Pekkarinen…

ESITETYIMMÄT KIRJAILIJAT 2007

14 kpl Heikki Luoma

Eero Schroderus

7 kpl Aapeli

Astrid Lindgren

6 kpl Agapetus

Simo Hämäläinen

Aleksis Kivi

Tatu Pekkarinen

Markku Pölönen

Seppo Juhani Ruotsalainen

Raimo Suuronen

Heikki Turunen

Kestosuosikki Luoma oli ykkönen viimekin vuonna. Tänä kesänä hänen vetovoimaansa luottaa mm. yksi suurista kaupunkiareenoista, Pyynikin kesäteatteri. Sen ohjelmistossa on teeveestäkin tuttu "Mooseksen perintö". Luoman näytelmistä suosituin on jo 11-vuotias "Akkaralli", ja vain Luoma tietää joko sen esittäneiden teatterien määrä yltää sataan.

Suomussalmelaisen näyttelijä-kirjailija Eero Schroderuksen ykköstykki on "Amalia ja aikamiepojat eli kiusaajien katkismus". Dementoitunutta kasvattiäitiään hoitavista Pulliaisen veljeksistä kertova tarina on Suomen esitetyin kesänäytelmä jo toista vuotta peräkkäin. Tällä kertaa sen voi nähdä Askolassa, Kankaanpäässä, Kivijärvellä, Lohtajalla, Pieksämäellä, Pöytyällä, Saarijärvellä ja Tohmajärvellä.

ESITETYIMÄT NÄYTELMÄT

8 kpl Amalia ja aikamiespojat

5 kpl Akkaralli

4 kpl Mooseksen pontikkapisnes

Simpauttaja

Nummisuutarit-näytelmä, Vantaan Näyttämö, kuvaaja: Mika Haaranen.

Schroderuksen tämänvuotinen kantaesitys nähdään hänen kotiteatterissaan Suomussalmella. Kantaesityksen on nimeltään "Täällä Näveri, kuuleeko Eurooppa". Ennakkomainoksen mukaan näytelmä kertoo "pienestä, puun ja kuoren väliin joutuneesta ongelmakunnasta, jolle avautuu loistava tulevaisuudenvisio. Näveri pääsee kertomaan tosi-tv:n keinoin itsestään Keski-Euroopan, USA:n ja peräti Neitsytsaaren kansalaisille".

Schroderuksen edellisen kesän näytelmä "Onni tulee Pietarista" kelpasi nyt jo kolmeen kesäteatteriin. Useampiinkin olisi ehkä voinut, se kun onnistui keräämään kainuulaisittain hirmuisen suosion, 9400 katsojaa.

Kotimaisuus jyrää

Kesäteatteri on aina ollut suomalainen ilmiö, mutta näin kotimaista se ei ole ollut vuosiin. Vielä viime vuonna joka viides aikuisten näytelmä oli ulkomaista alkuperää. Tänä vuonna määrä on tippunut vain kuuteen prosenttiin. Se on vain muutama prosentti enemmän kuin Heikki Luomalla yksinään.

Yli 20 kesäteatteria on päätynyt tänä kesänä esittämään kaksi näytelmää. Näin lava ei kastu tyhjänä, jos sattuisi sadekesä tulemaan. Yleisin tuplayhdistelmä on yksi näytelmä lapsille ja toinen aikuisille. Tähän malliin ollaan päädytty mm. Karstulan kesäteatterissa (Hölmöläiset / Emmauksen tiellä), jyväskyläläisessä Survo-Korpelan latoteatterissa (Kultakutri / Simpauttaja), helsinkiläisessä Teatteri Pihassa (Liisa Ihmemaassa / Ässärykmentti) ja lempääläläisessä Merulahden kesäteatterissa (Agricola ja se susi / Birgitan tie). Rauman suviteatteri puolestaan uskoo kahteen aikuisten näytelmään. Ensin esitetään Raimo Suurosen "Mooses Viinasen elämä" ja sitten Teuvo Pakkalan "Tukkijoella".

Pohjoissavolaiset kesäteatterit sen sijaan näyttävät tänä kesänä esimerkin hyvästä yhteistyöstä ja avunannosta. Näyttelijät ja näytelmä ovat yhteiset, mutta teatteri vaihtuu kesken kauden. Näin Simo Hämäläisen Kätkäläinen nähdään heinäkuun alussa Rautalammilla ja heti perään Suonenjoella.

(MTV3/Eero Vartia)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.