Runsaimpia lintulajeja havaittu ennätyksellisen vähän tänä kesänä

Viileän kevään takia lintujen pesinnät ovat hieman myöhässä, mutta sujuneet muuten hyvin, kertoo BirdLife 2:03
Katso video: Tämä on tilanne eri lintulajien pesinnässä!

Uhanalaisen pohjansirkun pesimäkanta puolestaan on elpynyt 1990-luvun tasolle.

Lintulaskennoissa on tänä kesänä havaittu ennätyksellisen vähän Suomen runsaimpia lintulajeja, peippoja ja pajulintuja, Birdlife Suomi tiedottaa.

Sekä peipon että pajulinnun lajikanta on ollut laskussa jo kauan. Peippoja on noin neljännes vähemmän vuosituhannen alkuun verrattuna. Pajulintukanta on pienentynyt yli kolmanneksen vain parissa vuodessa.

Peippokanta on pienentynyt 2000-luvulla, vaikka etelässä talvehtivana lajina sen pitäisi runsastua Suomessa ilmastonmuutoksen myötä.

–  Tämä voi johtua lisääntyneistä hakkuista. Peippo välttelee hakkuuaukeita ja sen pesimätiheydet ovat sitä suurempia, mitä korkeampaa puusto on, sanoo Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen tiedotteessa.

Pajulinnun nykyisen pesimäkannan arvioidaan olevan vain puolet siitä, mitä se huippuvuosinaan 1980-luvulla oli. Suomen pajulintukanta on voinut pienentyä jopa viidellä miljoonalla parilla.

Yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (Luomus) sanoo tiedotteessa, että pajulintujen vähenemisen syy ei ole varmuudella tiedossa.

–  Laji talvehtii Afrikassa, jossa kuivuus voi lisätä talviaikaista kuolleisuutta, kommentoi Lehikoinen.

Huomattavan runsaita lintulajeja ovat tänä kesänä olleet muun muassa peukaloinen, mustapääkerttu ja tikli. Birdlifen mukaan kyseiset lajit ovat hyötyneet ilmaston lämpenemisestä ja siten niiden levinneisyysalueet ovat kasvaneet kohti pohjoista.

Tiedotteessa kerrotaan, että maailmanlaajuisesti uhanalaisen pohjansirkun pesimäkanta on palannut Pohjois-Suomessa 30 vuoden takaiselle tasolleen.

Lintulaskentoja koordinoi Birdlifen kanssa yhteistyössä Luomus. Havaintoja tekevät pääosin vapaaehtoiset lintuharrastajat.

Lue myös:

    Uusimmat