Romaniassa jopa 30 asteen pakkasia - yli 40 kuollut

Itäisen Euroopan ja Balkanin maat ovat hytisseet viime viikkoina poikkeuksellisen kylmän talvisään kourissa. Tilannetta pahentaa Venäjän ja Ukrainan kaasukiista, joka on leikannut kaasutoimituksia alueelle.

Romanian terveysministeriön mukaan ainakin 43 ihmistä on kuollut maassa kylmyyteen viimeisen kahden viikon aikana. Monet kuolleista olivat asunnottomia. Osalla oli asunto, mutta ei varaa lämmitykseen.

Ministeriön mukaan kymmenet ihmiset ovat lisäksi saaneet paleltumia, jotka ovat vaatineet sairaalahoitoa. Lämpötila on Romaniassa viime viikkoina pudonnut kylmimmillään alle 30 pakkasasteeseen.

Myös Sloveniassa, Kroatiassa ja Serbiassa on mitattu poikkeuksellisen kylmiä lämpötiloja. Bosnia-Hertsegovinassa paikalliset viestimet kertoivat, että öljylämmittimet ja puuhellat on myyty loppuun kautta maan.

Slovakia kertoo käynnistävänsä suljetun ydinlaitoksen uudestaan kaasukriisin vuoksi. Maa sulki laitoksen viime vuoden lopussa EU:n vaatimuksesta. Slovakian mukaan se aikoo pitää ydinlaitoksen käynnissä niin kauan, kunnes kaasuntoimitukset ovat vakautuneet.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat