Romaneita syrjitään Suomessa yhä – Leif Hagert kertoo, miten pelkkä nimi voi johtaa epäasialliseen kohteluun

Romanit vaativat loppua syrjinnälle – romaninuorten neuvoston puheenjohtaja kertoo, miten syrjintään saataisiin muutos 3:53
Videolla Leif Hagert kertoo, että esimerkiksi jotkut palvelut sulkevat ovensa romaneilta. Hän myös kertoo, miten romaniväestö pyrkii lopettamaan heihin kohdistuvan syrjinnän.

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin tänään Oikeus hengittää -mielenosoitus romaneihin kohdistuvan syrjinnän johdosta.

Mielenosoitukset romanien ihmisoikeuksien puolesta ja syrjintää vastaan alkoivat noin kello 16 ja päättyivät ennen seitsemää. Paikalla oli noin 100 henkilöä.

MTV Uutiset Live haastatteli tapahtumassa Romaninuorten neuvoston puheenjohtaja Leif Hagertia. Hän kertoo romanien kokevan yhä esimerkiksi perään huutelua ja kertoo työn- ja asunnonhaun olevan monille vaikeaa jo pelkästään romanitaustasta kertovan nimen vuoksi.

Poliisi kohdisti romaneihin erityistä valvontaa, sai moitteet

Hän ottaa erityisesti esille sen, että viranomaiset kohtelevat paikoin romaneita eri tavoin kuin muuta väestöä. Esimerkkinä hän tuo Helsingin poliisin harjoittaman romaniväestöön kohdistuneen valvonnan, josta poliisilaitos sai moitteet Poliisihallitukselta.

Hagert oli tyytymätön tapauksen käsittelyyn.

– Olisin toivonut, että siihen olisi reagoitu vahvemmin. Lopputulos ei yllättänyt, hän toteaa.

Hagert muistuttaa, että romanit ovat asuneet Suomessa jo vuosisatoja. Epäkohtiin kohtelussa tulisi puuttua ja se vaatii toimia päättäjiltä.

– Tarvitaan myös tekoja, hän toteaa.

Vartijaa epäillään romaninaisen pahoinpitelystä – yhdenvertaisuusvaltuutettu etnisestä syrjinnästä:"Yhteiskunnassamme elää asenteet ylemmyydestä" 4:23
Näin yhdenvertaisuusvaltuutettu kommentoi etnistä syrjintää. Asian toi otsikoihin tapaus, jossa vartijaa epäillään romaninaisen pahoinpitelystä.

Lue myös:

    Uusimmat