Poliisille moitteet romanien syrjinnästä – Asiantuntija: Leväperäisyyttä henkilötietojen käsittelyssä

Poliisille jälleen moitteet romanien syrjinnästä 1:51
Katso videolta, millainen poliisin romanirekisteri on ollut.

Helsingin poliisin romanirekisteri rikosten selvittelyssä on uudestaan saanut moitteet yhdenvertaisuusvaltuutetulta. Systemaattisesti romaneista kerättyjä henkilötietoja on pysynyt poliisin hallussa vielä viime vuoteen asti.

Helsingin poliisi halusi kymmenisen vuotta sitten puuttua romaniväestössä havaittuihin ampumistapauksiin. Poliisi perusti tätä varten Kuri1-nimisen tiedonkeruuprojektin vuosiksi 2013-2015. 

Kirjauksia tehtiin romaneista yli liki 2 300 ja kirjaavia poliiseja oli yli 500. Rekisteriin joutui vuosiksi myös suuri joukko syyttömiä tai vaikka vain punaisia valoja päin kävelleitä.

– Suoritettiin etnistä koko väestöryhmään liittyvää profilointia, joka on lailla kielletty. Läheskään kaikilla ei ole mitään liitoskohtaa rikoksiin eikä edes epäilyksenalaisuuteen, sanoo romanisasiantuntija Miranda Vuolasranta.

Vuolasrannalla on 45 vuoden kokemus romaniasioiden ajamisesta. Hän on työskennellyt pitkään virkamiehenä ministeriöissä, EU-komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa. Hän harkitsee parhaillaan selvityspyynnön tekemistä komissioon Kuri1-operaatiosta ja sen jälkimainingeista.

Vuolasrannalla itsellään on meneillään oikeusprosessi Helsingin poliisilaitosta vastaan.

Kirjaukset jäivät poliisirekisteriin

Aluksi Poliisihallitus kielsi etnisen profiloinnin, sitten yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi moitteet menettelytavasta ja Poliisihallitus muutti kantansa päätyen ojentamaan Helsingin poliisia. 

Nyt yhdenvertaisuusvaltuutettu on ottanut uudelleen kantaa tilanteeseen 14. toukokuuta. 

– Suositukset ovat, että etnisestä profiloinnista täytyy luopua. Se on lain ja ihmisoikeusvelvoitteiden mukaan kiellettyä, toteaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman MTV Uutisille. 

Helsingin poliisista vastataan, että valtuutetun suositukset on taas luettu.  

– Nyt kun asiaan vielä palataan, otamme kaikki tällaiset suositukset kyllä vakavasti ja otamme ne toiminnassamme huomioon, sanoo Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen

Kirjaukset ovat jääneet elämään Helsingin poliisin rekistereihin. Kerättyjä tietoja romaneista löytyi poliisin Poke-henkilötietojärjestelmästä esimerkiksi vielä viime vuonna. Asia selviää Poliisihallituksen 2. kesäkuuta 2023 antamasta selvityksestä. Helsingin poliisista kerrotaan nyt, että tiedot on poistettu.

Romanikansalaisjärjestöt ovat vaatineet asiaan julkista oikaisua ja anteeksipyyntöä esimerkiksi oikeusministeriltä. 

– Näin tehtiin ministeriä myöten kymmenisen vuotta sitten Ruotsissa, jossa paljastui samankaltaista etnistä profilointia romaneja kohtaan poliisin taholta, toteaa Miranda Vuolasranta.

Romaniasiantuntija: Edelleen epäkohtia henkilötietojen käsittelyssä

Romaniasiantuntijan mukaan Helsingin poliisi ei edelleenkään kohtele romaneja yhdenvertaisesti muuhun väestöön nähden. Henkilötiedot ovat hänen mukaansa vaarassa asiantuntijakuulemisissa.

– Helsingin poliisi on valmis edelleen kutsumaan kaikki kansalaisjärjestöt keskustelemaan vielä esitutkinnassa olevista tapauksista. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksen kutsussa on selkeästi viitattu tapahtumiin, jotka yhdistävät tietyt ihmiset niihin, ihmettelee Miranda Vuolasranta. 

Poliisi ei syytöstä kommentoi MTV Uutisille tarkemmin.

– Olen tästä kuullut ja luulen, että saatan ymmärtää mistä on kysymys, mutta en nyt ole täysin varma. Siksi yksittäisten asioiden kohdalla on hyvin hankala ottaa kantaa, vastaa apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen. 

Lue myös:

    Uusimmat