Rokotevalmistajat himoitsevat parempia tienestejä yhteiskunnan tuella

Rokotevalmistajat markkinoivat entistä aggressiivisemmin uusia rokotteitaan yhteiskunnan korvattaviksi. Teollisuuden tähtäimessä on paitsi kansallinen rokotusohjelma myös Kela-korvausjärjestelmä. Nykyinen sairausvakuutuslaki mahdollistaa Kelan tuen vain sairautta hoitaville, ei ennalta ehkäiseville lääkevalmisteille. Päättäjiin ja kansalaisiin pyritään vaikuttamaan muun muassa mainostamalla rokottamista eri medioissa.

Rokotevalmistaja Sanofi Pasteur MSD:n rahoittamia rokotemainoksia on ajettu viime päivinä ulos useilla kaupallisilla radiokanaville. Tietoiskuiksi puetut mainosspotit vakuuttavat asiantuntijoiden suulla kuinka tärkeää on saada yhteiskunta korvaamaan vuosi vuodelta kiihtyvän rokotetuotannon kustannuksia.

- Rokotteita saadaan nykyisin käyttöön aikaisempaa enemmän ja aiempaa useampiin sairauksiin kuin aikaisemmin. Jos ennen tuli kymmenessä vuodessa tai viidessä vuodessa yksi rokote, nykyään olisiko ehkä yksi rokote vuodessa, laskee yhtiön projektipäällikkö Jukka Räsänen.

Ylijohtaja Juhani Eskola Terveyden ja Hyvinvoinninlaitokselta katsoo, että rokotevalmistajat yrittävät nyt muokata kuluttajien asenteita rokoteystävällisempään suuntaan.

- Rokotevalmistajille on tietysti intressi saada rokotevalmisteita enemmän käyttöön ja ensisijaisesti rokotteita kaupaksi enemmän. Rokotevalmistajien aktiivisuus kohdistuu nyt tiedotusvälineiden ja muiden kanavien kautta ennen muuta väestön asenteiden kehittämiseen ja muokkaamiseen, toteaa Eskola.

Tähtäimessä rokotusohjelma ja Kela-korvaukset

Teollisuutta kiinnostaa yhteiskunnan tuki sekä kansallisen rokotusohjelman että Kelan-korvausten muodossa. Rokotusohjelma takaisi varman ja pitkäaikaisen tulon, mutta sisäänpääsy on vaivalloista, sillä päätökset tehdään aikaa vievässä ja moniportaisessa harkintaprosessissa. Sairausvakuutuslain muutos ja Kela-korvaukset toisivat sen sijaan tukun pikavoittoja.

- Sairausvakuutuslakia tulisi uudistaa. Nykyaikaistaa siltä osin, että myös tietyillä ennalta ehkäisevillä hoidoilla olisi mahdollista saada korvaus, sanoo rokoteyhtiön Räsänen.

- Minun mielestäni rokotusohjelman kehittäminen ja rokotteiden liittäminen rokotusohjelmaan on se oikea ja yhteiskunnan kannalta tehokkain ja oikeudenmukaisin tapa, sanoo puolestaan ylijohtaja Eskola THL:stä.

Kansallinen rokotusohjelma on muuttunut harvakseltaan. Nyt jäykkäkouristuksen ja polion rinnalle on kelpuutettu rotavirus- ja pneumokokkirokotteet. Uusia rokotteita kehitetään yhä enemmän kiusallisiin kuin kuolettaviin sairauksiin.

Katso Tuula Malinin juttu

Lue myös:

    Uusimmat