Robottiautot saavat porhaltaa Suomessa vaikka heti - edes lakia ei tarvitse muuttaa

Suomessa ei tarvita lainmuutosta robottiautojen koeajojen mahdollistamiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö aloitti vuosi sitten selvitykset tieliikennelain muuttamiseksi, jotta  ilman kuljettajaa liikkuvia robottiautoja voisi testata rajatulla alueella yleisessä tieliikenteessä.

Erillistä lakimuutosta ei kuitenkaan tarvittu, ja robottiautojen testaukset voitaisiin Suomessa aloittaa vaikka heti.

-Lainsäädännön puolesta se on mahdollista jo nyt. Parasta aikaa pyrimme rakentamaan sellaista ekosysteemiä, että saataisiin Suomeen lisää testaustoimintaa, kertoo lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Miettinen toteaa MTV Uutisille, että Suomessa on arktista osaamista ja haastavia tieolosuhteita.

-Jos joku auto pystyy toimimaan Suomessa automaattisestikin, niin aivan varmasti se pystyy toimimaan muuallakin maailmassa.

Miettinen ei osaa arvioida, kuinka paljon yhteydenottoja maailmalta on tullut suomalaisyrityksille.  Ministeriön toiveena on kuitenkin, että Suomesta tulisi robottiautojen testauksen keskuspaikka:

-Suomessa voisi tulla testaamaan innovaatioita suljetulla alueella. Ja sitten muun liikenteen joukossa, kun päästään pidemmälle, pohtii Miettinen.

Britannia ilmoitti tänään, että yleisillä teillä koeajetaan ensi kesänä autoja, joissa ei ole kuljettajaa. 

Britannia arvioi robottiautoja valmistavan teollisuuden arvon nousevan kymmenen vuoden kuluttua maailmanlaajuisesti jo yli 1200 miljardiin euroon.  

Lue myös:

    Uusimmat