RKP pui kantaansa rajalakiin ensi viikolla: "Esille tullut haasteita"

RKP pohtii ensi viikolla kantaansa poikkeukselliseen rajalakiin.

RKP:n eduskuntaryhmä kokoontuu ensi viikolla pohtimaan suhtautumistaan rajalakiin, kertoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson MTV Uutisille.

Toisin kuin muut hallituspuolueet, RKP ei ole vielä antanut rajalaille lopullista siunaustaan. 

Henrikssonin mukaan syynä on se, että kyse on "äärimmäisen vaikeasta", perustuslain kanssa ristiriidassa olevasta laista, minkä vuoksi puolue haluaa vielä käydä perusteellisen keskustelun asiantuntijalausuntojen perusteella. 

Rajalain lausuntokierros päättyi eilen, ja esimerkiksi oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii lausunnossaan hallitusta muuttamaan esitystä muun muassa yksittäisen rajavartijan harkintavaltaan liittyen.

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström toivoo, että hallituksen sisällä neuvotellaan vielä seuraavista askelista nyt, kun lausuntokierros on päättynyt.

– Lausuntopalautteessa on tullut esille kriittisiäkin näkökulmia ja haasteita, joita lakiesityksessä tällaisenaan on. Koen tärkeänä, että lausuntoja käydään läpi ja hallituksen sisällä neuvotellaan, miten asiassa päästään eteenpäin.

Lakiluonnosta saatetaan muokata vielä

Rajalaki mahdollistaisi käytännössä sen, että turvapaikkahakemuksia ei tarvitsisi ottaa vastaan, jos Venäjä alkaisi ohjata itärajan maastorajojen yli suuriä määriä tulijoita. Asiantuntijalausuntojen perusteella esitysluonnosta muokataan mahdollisesti vielä, ennen kuin hallitus päättäisi sen viemisestä eduskuntaan.

Lain läpimeno vaatisi eduskunnassa poikkeuksellisen laajan, viiden kuudesosan enemmistön, minkä vuoksi se tarvitsee tukea hallituspuolueiden lisäksi myös oppositiolta. 

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ei aio tukea lakiesitystä, ja myös vihreät suhtautuu siihen hyvin kriittisesti. Keskusta luultavimmin tukee lakia. SDP:ssä ainakin yksittäiset kansanedustajat ovat sanoneet vastustavansa rajalakia.

Muu hallitus RKP:tä lukuun ottamatta on asiassa yhtenäinen, ja MTV Uutisten tietojen mukaan on epätodennäköistä, että RKP lähtisi hallituksen sisällä estämään lakiesityksen tuomista eduskuntaan.

Wicksttröm ei halua spekuloida sillä, voisiko RKP hankaloittaa hallituksen työtä vastustamalla rajalain edistämistä.

– En halua spekuloida, mennään rauhassa eteenpäin. Tämä hyvin poikkeuksellinen laki myös eurooppalaisesta oikeusvaltionäkökulmasta. Käydään asiantuntijalausunnot läpi, ja huhtikuun alussa tulee lisätietoa, kun hallituksessa on saatu asioista neuvoteltua.

Lue myös:

    Uusimmat