Ritvan 500 000 euron lahjoitus on onnenpotku kirurgeille: Huipputarkkoja leikkauksia on jouduttu harjoittelemaan osaston käytävällä – "Nyt mahdollistuu rauha ja laatu paranee"

HUS neurokirurgialle merkittävä lahjoitus 2:03

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) tehdään vuodessa yli 3000 neurokirurgista leikkausta. Mikrokirurgiassa käsien ja sormien liikkeitä täytyy hallita millimetrin kymmenesosien tarkkuudella,  eikä vapinaa saisi olla. Tarvitaan paljon toistoja, harjoittelua, jotta liikkeistä saadaan sulavia ja automaattisia. Kyse on siis todellisesta erikoisosaamisesta.

Silti huippuammattilaiset ovat tähän asti joutuneet harjoittelemaan leikkaustaitojaan osittain käytävällä. Maanantaina annetun 500 000 euron yksityislahjoituksen turvin näin ei jatkossa ole, sillä rahalla perustetaan mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskus.

Koulutuslaboratorion puuttuminen on ollut selkeä heikkous muuten laadukkaassa toimintaympäristössä.

– Tämä on erittäin tärkeä lahjoitus. Me tarvitsemme kunnon tilat. Tämä parantaa toimintamme laatua entisestään ja mahdollistaa sekä erikoistuvien että jo kokeneiden erikoislääkärien harjoittelun. Lisäksi voimme järjestää kansallisia ja kansainvälisiä mikroneurologian kursseja kuivaharjoittelun merkeissä, toteaa HUS Neurokirurgian ylilääkäri, professori Mika Niemelä.

Millaista harjoittelu on ollut nyt, ennen tätä uudistusta?

– Se on tapahtunut leikkausosaston käytävällä olevalla mikroskoopilla, Niemelä kertoo.

Millaista se on ollut tulevaisuuteen verrattuna?

– Aina, kun tässä harjoittelee, joku tulee kysymään jotain. Nyt mahdollistuu rauha harjoittelulle. Samoin instrumentit ovat omassa tilassaan eivätkä käytävän varrella. Laatu paranee harjoittelunkin suhteen. Ei ole häiriötekijöitä. 

Niemelän kollega huomauttaa vielä, että kyse on myös välineistön turvallisuudesta.

– Käytävä ei ymmerrättävästi ole ihan niitä rauhallisimpia työympäristöjä harjoittelulle. Myönnettäköön, että harjoittelu tapahtuu pääosin ilta- ja viikonloppuaikaan, jolloin muuta hälinää on paljon vähemmän.

– Käytävällä kaikki laitteet ovat myös alttiimpia rikkoutumiselle ja kun puhutaan laadukkaista mikrokirurgiaan tarkoitetuista välineistä, se saattaa olla yksi pieni kolhaisu, ja hyvä instrumentti voi olla täysin pilalla. Sama koskee erilaisia kamerajärjestelmiä ja muita, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Martin Lehecka.

Lehecka on toinen niistä kahdesta kirurgista, jotka tekevät Suomessa aivovaltimoiden ohitusleikkauksia. 

Komplikaatioiden arvioidaan vähentyvän entisestään

Simulaatioharjoittelu on tullut osaksi lääketiedettä. Laadun arvioidaan parantuvan.

– On varma, että komplikaatioiden määrä, joka on muutenkin vähäinen, tulee entisestäänkin vähenemään tämän kuivaharjoittelun myötä, kertoo Niemelä. 

Onko tämä tuleva keskus sellainen, jota ollaan haluttu pitkään, mutta siihen ei ole löytynyt rahaa?

– Se on juuri näin kyllä, sanoo ylilääkäri.

Niemelä muistuttaa, että heidän klinikallaan tulokset ovat todella hyviä jo nyt.

– Meillä vakavien komplikaatioiden määrä on hyvin vähäinen ja potilastyytyväisyys on erittäin suurta. Tulokset ovat koko ajan parantuneet. 

Lue myös:

    Uusimmat