Ritva ehti maksaa uudisasunnosta yli 100 000 euroa, sitten rakennusliike meni konkurssiin – varoittaa nyt muita turvalliseksi mainostetusta vakuusjärjestelmästä: "Olen järkyttynyt"

Helsinkiläinen Ritva Isteri löysi reilu vuosi sitten kivan kolmion toivomaltaan asuinalueelta Helsingin Viikinmäestä. Unelma uudesta kodista romuttui toistaiseksi rakennusliikkeen konkurssiin, ja pahimmassa tapauksessa hän menettää yli 100 000 euroa.

– Myin vanhan asuntoni ja halusin sellaisen kohteen, jota ei tarvitse remontoida, koska olen kohta kuusikymmentä. Löysin Viikinmäestä ihanan pikku kolmion.

Isteri päätti ostaa Rakennus Omera Oy:n ennakkomarkkinoinnissa olevan kolmion kiinteistövälittäjän kautta 128 000 euron myyntihintaan. Keväällä 2019 valmistuvaksi tarkoitetun huoneiston velaton hinta oli reilut 315 000 euroa.

– Teimme normaalisti kaupat ja sain esitteet. Rakennuttajan esitteissä vakuutettiin, että RS-järjestelmä turvaa kuluttajaa.

Asuntokauppalain mukaisessa RS-järjestelmässä kauppa asunnosta tehdään jo, kun asunto on vasta rakennusvaiheessa. Asunnon ostaja maksaa huoneistosta varausmaksun ja kauppasummaa osissa. Rakennusyhtiön tulee puolestaan maksaa pankkiin vakuudet.

Järjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että uudiskohde valmistuu ja on suunnitellun mukainen.

"Kukaan ei puhu, mitkä ovat RS-systeemin riskit"

Isteri perehtyi myös rakennuttajayhtiön taustoihin ja totesi, että sen talous on kunnossa. Sama yhtiö oli rakentanut Viikinmäkeen muitakin rakennuksia. Ostajat palkkasivat omakustanteisesti myös erillisen henkilön valvomaan rakennustyötä.

– Kun myyjä puhuu RS-systeemistä, kaikki kertovat, miten se toimii, mutta kukaan ei puhu, mitkä ovat sen riskit.

Sen riskin Isteri on joutunut nyt kantapään kautta kokemaan.

Ehti maksaa asunnosta yli 100 000 euroa, kun rakennuttaja meni konkurssiin

Hän oli ehtinyt maksaa asunnosta jo 104 000 euroa, kun samasta talosta asunnon ostanut henkilö kertoi maaliskuussa Isterille järkyttävän uutisen: rakennusyhtiö oli hakeutunut konkurssiin.

Tieto tuli samana päivänä, kun yhtiö oli jättänyt konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus asetti Rakennus Omeran konkurssiin 14. maaliskuuta 2019 maksukyvyttömyyden vuoksi.

– Olin kauhuissani, vaikka en ensin osannut pelätä, että tilanne on näin huono. Luulin, että meillähän ovat ne vakuudet.

Hälytyskellot soivat jo tammikuussa

Jälkikäteen Isteri kertoo miettineensä joitakin asioita, jotka herättivät hänessä ihmetystä.

Rakennusyhtiö muun muassa peri huoneiston muutostöistä koituvaa 2 500 euron laskua vuodenvaihteessa vain viikon maksuajalla perustelematta asiaa millään tavalla.

– Käytännössä maksuaikaa oli minulle kaksi päivää, koska lasku oli seikkaillut postissa ja ilmeisesti mennyt vanhaan osoitteeseeni.

– Silloin soivat hälytyskellot, että miksi ne tarvitsevat näin nopeasti rahat.

Mahdollisuus oman asunnon hankintaan mennyttä?

Isteri valmistautui rakennushankkeen viivästymiseen ja asumaan vuokralla hieman pidempään.

Todellisuus iski vasten kasvoja viime viikolla konkurssipesän järjestämässä kokouksessa.

– Sain vasta viime viikolla tietää, että rahani eivät ehkä olekaan turvassa ja olen saattanut menettää mahdollisuuden ostaa omaa asuntoa jatkossa. Olen järkyttynyt, Isteri kuvailee tilannetta.

Vain huonoja vaihtoehtoja

Rakennus Omeran piti rakentaa Viikinmäkeen kaksi samanlaista kerrostaloa, joista toinen on miltei valmis. Isterin kolmio sijaitsee toisessa talossa, jonka arvioidaan olevan noin 60 prosenttisesti valmis.

Konkurssipesän hoitaja kertoi kolme eri vaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi. Parhaimmassa tapauksessa toinen rakennusliike ostaa konkurssipesän tai sitten osakkeen ostaneet keksivät itse jonkin ratkaisun, miten rakennushanke viedään eteenpäin.

– Pahin vaihtoehto on, että ostajaa ei löydy ja koko asunto-osakeyhtiö menee konkurssiin, koska siellä juoksevat kulut koko ajan.

Tilannetta mutkistaa se, ettei osakkeen ostajilla ole vielä omistusoikeutta, vaan omistajana on konkurssipesä. Asunto-osakeyhtiön vakuudet ovat vain 400 000 euroa.

– Meillä ostajilla on oikeus purkaa kauppa, mutta silloin olemme velkojina muiden joukossa. Meillä ei ole mitään etuoikeutta saada konkurssipesältä mitään rahoja.

Yksityishenkilöiden oikeus turvattava

Isterin mukaan yksityisillä henkilöillä, joilla on vaarana menettää kotinsa, pitäisi saada ensimmäisten joukossa rahansa pois konkurssipesästä.

Lisäksi hän toivoo, että ihmisten tietoisuus RS-kohteiden riskeistä kasvaisi.

Isteri itse ei aio tulevaisuudessa hankkia uudiskohdetta – ainakaan rakennusvaiheessa.

Nyt edessä on vain odotusta, miten tilanne etenee. Isterin mukaan konkurssipesän selvitys tulee kestämään kaksi vuotta.

– Tässähän saattaa vielä käydä hyvin ja löytyä rakennuttaja, joka tekee hyvää työtä. Se tosin saattaa nostaa hintaa 10 000–20 000 euroa.

– Mutta voi tulla uusi rakennuttaja, joka sanoo, että tämä maksaakin 400 000 euroa. Sitten en tiedä, mitä pitäisi tehdä.

Asiasta uutisoi ensin Kauppalehti.

Lue myös:

    Uusimmat