Riski koronaviruksen laajalle leviämiselle Suomessa on verrattain pieni, sanoi THL-pomo tammikuussa – mitä 7 kuukaudessa on tapahtunut? "Väärässähän sitä oltiin"

THL:n Mika Salmisesta tuli koronavirustaistelun kasvot Suomessa – muistelee nyt menneitä kuukausia:"Väärässä oltiin" 7:36
THL:n Mika Salminen kertoo, minkälaista oli nousta koko kansan tietoisuuteen kevään aikana: "Kukaan ei ole vielä pyytänyt yhteiskuvaa"

Koronavirus on ollut otsikoissa aika tarkalleen seitsemän kuukauden ajan. Siinä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon.

Matkataan ajassa taaksepäin. Sunnuntaina 26. tammikuuta Mika Salminen vastaa puhelimeen.

Salminen on tavalliselle suomalaiselle tuiki tuntematon terveysturvallisuusosaston johtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Soittaja on MTV Uutisten toimittaja, joka haluaa asiantuntijalta tietoa uudesta, Kiinassa leviävästä ”mysteeriviruksesta”. Samana viikonloppuna maasta on kantautunut huolestuttavia tietoja.

Kiina reagoi ennennäkemättömillä keinoilla estääkseen viruksen leviämisen. Maakuntia on suljettu, sairaaloita rakennetaan pikavauhtia ja ulkomaille matkustaminen on kielletty.

– Tämän tyyppisiä toimia ei ole koskaan edes harkittu vastaavanlaisessa tilanteessa, puhumattakaan siitä, että niitä olisi käytetty. Kyllä siellä on aikamoinen kokeilu käynnissä, Salminen kommentoi puhelimessa tuoreita tietoja tammikuussa.

"Riski leviämiselle pieni"

Myös Suomessa on haastattelun tekoviikolla epäilty koronatartuntaa Ivalossa. Mylläkkä on valtava, testitulos negatiivinen.

Suurta syytä huoleen ei Salmisen mukaan ole.

Tarkalleen ottaen: ”Salmisen mukaan nykytiedon mukaan riski sille, että virus leviäisi Suomessa laajamittaisesti, on verrattain pieni, sillä varautuminen on hyvällä tasolla”.

Jutun lopussa olevalta videolta voit kuunnella Mika Salmisen haastattelun tammikuun lopulta.

Koronavirus yllätti kaikki

Palataan nykypäivään.

Mitä mieltä olet edellä mainitusta kommentista nyt?

– Väärässähän sitä oltiin. Kyllähän tämä on yllättänyt kaikki, Salminen sanoo aurinkoisena perjantaina työpaikkansa pihalla tammikuussa soittaneelle toimittajalle.

Salminen toteaa samaan hengenvetoon, että kommentoi tilannetta tammikuussa senhetkisten tietojen valossa. Juuri sillä hetkellä viruksen leviäminen Suomessa ei ollut ajankohtaista.

Epäilyksiä oli siitä, miten tulee käymään – saako Kiina pysäytettyä uuden viruksen.

– He olivat tehneet sen ennenkin. Toivossa oikeastaan koko maailma silloin eli, Salminen sanoo viitaten Sars-koronaviruksen kaltaisiin aiempiin kulkutauteihin.

Maailma varautui huonosti

Salminen muistelee toista kauan sitten antamaansa haastattelua, jossa sanoi kaikkein huonoimman skenaarion olevan helposti leviävä hengitystievirusinfektio. Sellaisen pysäyttäminen olisi todella vaikeaa.

Juuri sellainen on uusi koronavirus.

– Se mikä on varmaa, on että koko maailmassa oli ruusunpunainen kuva omasta varautumisesta. Ei me (Suomi) siinä oltu kaikkein huonoimpia, mutta paremminkin olisi voinut mennä.

"Ei kukaan tätä toivo"

Reilussa puolessa vuodessa tuiki tuntemattomasta Salmisesta on tullut ulkonäöltä tuttu hyvin monelle suomalaiselle. Häntä on voinut nähdä lehdissä ja televisiossa, hallituksen tiedotustilaisuuksissakin.

Ruotsissa koronavirus on henkilöitynyt pitkälti valtionepidemiologi Anders Tegnelliin. Salminen on ”Suomen Tegnell”, ainakin jos paikalliselta iltapäivälehdistöltä kysytään.

Mitä mieltä olet suuresta roolistasi?

– Sanoisin näin, että tämä nyt kuuluu työnkuvaan. Tässä positiossa joutuu tällaiseen asemaan. Ei sitä kukaan toivo tai halua, Salminen sanoo.

Hän kertoo, että THL:llä on aikoinaan tehty päätös siitä, ketkä kysymyksiin vastaavat. Tämä antaa muille työrauhan. Myös avainhenkilöiden lomat on jaksotettu eri ajankohtiin.

Kritiikki on ymmärrettävää

Median lisäksi tavan kansalaisilta tulee Salmiselle viestejä päivittäin, joskus jutellaan kasvotusten. Yhteiskuvia ei ole vielä tultu ottamaan, eikä Salminen sitä suoranaisesti tunnu toivovankaan.

– Pääosin jutellaan mukavia, mutta tietysti myös kritiikkiä tulee. Se on täysin ymmärrettävää.

Pahimmillaan THL saa syyttelyitä tietojen pimittämisestä kansalta, jopa valehtelusta. Salminen tuntuu jättävän kommentit omaan arvoonsa.

– Jokaisella saa olla mielipiteensä. Me emme tunnista mitään sellaista, että olisimme valahdelleet mistään asiasta, Salminen sanoo.

Töitä ympäri vuorokauden

Takaisin tammikuuhun. Salmisen ja toimittajan sunnuntaista puhelua seuranneella viikolla Suomessa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta.

Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa, jossa Salminen istui toisen korona-aikana kansalle tutuksi tulleen THL:n asiantuntijan, ylilääkäri Taneli Puumalaisen vieressä.

Sen jälkeen vauhti on ollut kova. Hurjinta aikaa oli maaliskuun puoliväli, jolloin töitä tehtiin lähes ympäri vuorokauden ennen poikkeusolojen käyttöönottoa.

Tämä voi kestää vielä pitkään. Jaksatko tätä rooliasi?

Keväällä oli jossain vaiheessa raskasta, Salminen myöntää. Kesäkuussa pidetty loma Ahvenanmaan-matkoineen ja kesäpaikalla olemisineen kuitenkin rentoutti.

– Kaikkien suomalaisten pitää jaksaa, niin kyllä minäkin jaksan heidän kanssaan.

Kuuntele videolta, kuinka Mika Salminen kommentoi koronaviruksesta kantautuvia tietoja tammikuun lopussa.

Kiinan rajoittaa koronaviruksen leviämistä ennennäkemättömillä keinoilla –"Siellä on aikamoinen kokeilu käynnissä" 4:00

Lue myös:

    Uusimmat