TikTokissa villiinnyttiin yllättävästä pohjustusvoidevinkistä – tätä mieltä ovat asiantuntijat: "Ei herranen aika, miksi?"

Puhdistuuko pinttynyt meikkisieni mikrossa? 1:11
Likaiset meikkivälineet voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Kokeilimme, puhdistuuko pinttynyt meikkisieni mikrossa– näin kävi!

Liukuvoide toimii myös pohjustusvoiteena eli primerina, jos uusinta TikTok-trendiä on uskominen. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että erikoinen niksi voi johtaa iho-ongelmiin.

TikTokissa on villiinnytty meikkausniksistä, joka ensikuulemalta vaikuttaa vitsiltä – nimittäin liukuvoiteen käytöstä pohjustusvoiteena.

Alun perin vinkin jakoi Insider- ja BuzzFeed-sivustojen mukaan meikkitaitelija Lukas Kohutek helmikuussa 2019. Sittemmin sen suosio on räjähtänyt käsiin. Tunnisteella #lubeprimer (vapaasti suomennettuna liukkaripohjuste) jaetuilla testivideoilla on tätä kirjoittaessa lähes 10 miljoonaa näyttökertaa.

Yksistään alkuperäisellä liukkariniksi-videolla on jo yli 10 miljoonaa katselukertaa. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Pohjustusvoiteen tarkoitus on tasoittaa ihoa ja pitää meikki kauniina pidempään. Liukuvoidetta naamalleen ennen meikkivoiteen levittämistä sivellyt Sean Antony kertoi yli 350 000 seuraajalleen, että seksihommiin luistoa tuova tuote antaa iholle hehkua ja toimii paremmin kuin oikea pohjustusvoide. Liukkarin päälle tehty meikki pysyi vaikuttajan kasvoilla kauniina kokonaisen päivän.

Meikkivaikuttaja Sean Antonyn kuvaamalla videolla on yli 2 miljoonaa katselukertaa. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jatkovideollaan Sean Antony kertoo, että liukuvoide pysyi hyvin kasvoilla. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Liukuvoiteen monipuolisiin käyttötarkoituksiin ihastuneet ylistävät, että kasvoille levitettynä tuote hälventää kuivia läiskiä, tekee ihosta pehmeän näköisen ja saa meikin vaikuttamaan kevyeltä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä.

Meikkitaiteilija ja tubettaja Nikkie de Jager eli tuttavallisemmin NikkieTutorials päätti hänkin kokeilla, miten liukuvoide toimii meikin alla. Meikkivoide ei levinnyt liukkaalle iholle kunnolla, mikä teki ihosta hilseilevän näköisen. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Asiantuntijat tyrmäävät liukkarikikan

Myöskään Insiderin ja BuzzFeedin haastattelemat asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita villityksestä.

– Ei herranen aika, miksi? Miksi ihmiset laittavat TikTokissa iholleen tuotteita, joita ei ole iholle tarkoitettu. Ai niin, tullakseen viraaleiksi, vitsailee ihotautilääkäri Joyce Park BuzzFeedin haastattelussa.

Ennen liukuvoiteen levittämistä kasvoilleen on hyvä huomata, että valmisteita on markkinoilla lukuisia erilaisia. Jotkut sisältävät potentiaalisesti ihoa ärsyttäviä aineita, kuten hajusteita tai propyleeniglykolia, jotka voivat aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja allergisia reaktioita. Erityisen tarkkaan liukkarin käyttöä pohjustusvoiteena kannattaa harkita, jos on herkkäihoinen tai kärsii ihottumasta.

Liukuvoiteen levittäminen kasvoille voi myös aiheuttaa finnejä, sillä monet tuotteista sisältävät öljyä, joka tukkii ihohuokosia ja imee itseensä ympäristön epäpuhtauksia. Näin ollen kikka ei sovi kovin hyvin ihmisille, joilla on helposti rasvoittuva iho.

Esteettinen sairaanhoitaja Lou Sommereux varoittaa Insiderin haastattelussa, että liukuvoiteen käyttö pohjustusvoiteena voi jopa vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että ihon keinotekoinen kosteuttaminen öljyillä voi johtaa ihon omien öljyjen tuotannon hupenemiseen. Liukuvoiteen käyttö voi siis kuivattaa kasvojen ihoa, mikä puolestaan saattaa lisätä ryppyjä.

Tältä julkkikset näyttävät ilman meikkiä 0:58
Katso videolta, miltä julkkikset näyttävät ilman meikkiä!

Lue myös:

    Uusimmat