Rinteen hallituksen työtä avustaa ennätysmäärä valtiosihteereitä – presidentti Niinistö muisteli pitäneensä valtiosihteereitä Suomen järjestelmään sopimattomina

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan foorumina tunnetut Kultaranta-keskustelut laajenivat sisäpolitiikan puolelle, kun lehdistö kysyi presidentti Sauli Niinistöltä hänen suhtautumistaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen valtiosihteerien ja erityisavustajien määrään. Rinteen hallituksella on taustajoukkoja huomattavasti enemmän verrattuna Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen.

Niinistö totesi olevansa jäävi vastaamaan kysymykseen. Tätä ennen hän ajatteli hetken ääneen.

–  Kun valtiosihteereitä aikoinaan suunniteltiin, olin presidentti Ahtisaaren kanssa aika tiukastikin sitä mieltä, että sellainen instituutio ei oikein sovellu meidän järjestelmäämme. Vastaavasti ministerinä itse käytin yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani jäävi vastaamaan kysymykseen, presidentti sanoi.

Rinteen hallitukselle on tulossa peräti 15 valtiosihteeriä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Sipilän hallituksella valtiosihteereitä oli poikkeuksellisesti vain neljä eli yksi pääministerille ja yksi kutakin hallitusryhmää kohti.

Sipilän hallituksen edeltäjillä valtiosihteereitä on ollut yli kymmenen. Valtiosihteereitä alettiin nimittää pääministerin lisäksi muillekin ministereille Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallituksen kaudella vuonna 2005.

Valtiosihteeri toimii ministerin apuna muun muassa poliittisessa ohjauksessa ja asioiden valmistelussa.

Lue myös:

    Uusimmat